U sljedećim satima stiže nam grmljavinsko nevrijeme

screenshot

Na području Slovenije do razvoja jačih olujnih nevremena koja su već stigla do Hrvatske, pa tako već ima grmljavine na širem riječkom području, ali i uz granicu sa Slovenijom.

Tako će sljedećih sati postoji velika mogućnost za jače grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom, a moguća je i tuča.

Nakon nekoliko vrućih srpanjskih dana, kraj radnog tjedna donosi nam najintenzivniju promjenu vremena ovog ljeta, pišu meteorolozi IstraMeta.

“Pod najintenzivnija mislimo na veliku raširenost grmljavinskih pljuskova i neverina, a lokalno će sa snažnim razvojem oblaka postojati mogućnost pojave tuče i tzv. downbursta, odnosno jake kiše i olujnog vjetra”, dodaju.



Na Jadranu još do petka vruće

I sutra i veći dio petka na srednjem i južnom Jadranu bit će pretežno sunčano i vruće, a u sjevernijim krajevima povremeno oblačnije i malo manje toplo, uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, najavljuje Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Potkraj petka i u prvom dijelu svježije subote diljem Hrvatske nestabilno, a u nastavku vikenda opet sunčanije i toplije te većinom suho vrijeme, za koje je sve veća vjerojatnost i početkom novoga tjedna.

Sutra u Dalmaciji pretežno sunčano, sjevernije nestabilno

U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljivo oblačno mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova, kojih može biti već od jutra, ponegdje i izraženijih. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni.

I u središnjoj Hrvatskoj promjenljivo i nestabilno. Povremeno će biti kiše i grmljavine, a više sunčanih razdoblja vjerojatno će biti poslijepodne. Vjetar većinom slab.

U gorskim krajevima djelomice sunčano, a na sjevernom Jadranu više sunčana vremena. No posvuda su mogući pljuskovi i grmljavina. Uz obalu će u noći i ujutro puhati umjerena do jaka bura, a zatim slab do umjeren sjeverozapadnjak.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano i vruće, ali u unutrašnjosti uz umjeren razvoj oblaka lokalno može biti pljuskova. Puhat će slab do umjeren, prema otvorenom moru ponegdje i jak zapadnjak i sjeverozapadnjak.

I dalje nestabilno…

U petak i subotu u unutrašnjosti promjenjivo i nestabilno s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, mjestimice i izraženijima. Potkraj subote sa zapada razvedravanje pa će u nedjelju biti djelomice sunčano i uglavnom suho, uz porast temperature zraka.

U petak na Jadranu pretežno sunčano i vruće, osobito u Dalmaciji, ali na sjeveru povremeno može biti lokalnih pljuskova. U noći na subotu i u subotu prolazno naoblačenje s kišom i grmljavinom, uz manje osvježenje. U nedjelju ponovo većinom sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

HAK izdao upozorenje

Zbog najavljene promjene oglasio se i Hrvatski autoklub.

“Već tijekom jutra u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj očekuju se grmljavinski pljuskovi koji lokalno mogu biti izraženiji. Zbog ponegdje veće količine vode na kolniku vozače pozivamo na dodatni oprez, a zbog mokrih i skliskih kolnika podsjećamo ih da prilagode brzinu trenutačnim uvjetima na cesti i pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila.

Na cestama u gorju bit će veća opasnost od odrona.

Zbog jake bure na sjevernom Jadranu moguća su ograničenja na Jadranskoj magistrali (DC8) za pojedine skupine vozila.

Zbog jake bure mogući su i poremećaji u pomorskom prometu”, upozoravaju.

Meteoalarm je objavio kako su lokalno moguća jača nevremena. vjerojatnost grmljavine i do 70 posto.

 

Komentari