U SAMOM SMO VRHU EU Hrvatska čak 50 posto energije dobiva iz obnovljivih izvora

Tijekom prošle godine obnovljivi izvori energije činili su 34 posto bruto ukupne potrošnje na području EU, što je rast od dva posto u odnosu na preklani.

U obnovljive izvore energije ubrajaju se energija vjetra, Sunčeva energija, biomasa, toplinska energija Zemljine unutrašnjosti, vrući geotermalni izvori i vodena snaga.

Vjetar i hidroelektrane lani su činili više od dvije trećine ukupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u EU (svaka po 35 posto), objavio je Eurostat. U Hrvatskoj najviše obnovljive energije dolazi iz hidroelektrana.

Solarna energija izvor najbržeg rasta

Solarne energije u EU prošle je godine bilo 13 posto, energije iz krutih biogoriva osam posto te drugih obnovljivih izvora devet posto. Solarna energija izvor je najbržeg rasta: u 2008. godini ona je iznosila tek jedan posto, prenosi Danica.hr. 



Ostvarili smo rast u tom segmentu

Eurostat navodi kako među zemljama članicama EU najviše obnovljive energije troše u Austriji i Švedskoj, više od 70 posto. Potom slijede Danska (65 posto), Portugal (54), Latvija (53) i Hrvatska (oko 50 posto).

Naša zemlja, dakle, među najuspješnijim je članicama EU po proizvodnji i potrošnji energije iz obnovljivih izvora. Ostvarili smo i najveći rast u tom segmentu jer smo tijekom 2018. imali 28 posto udjela.

Najlošije u EU su Malta, Luksemburg, Cipar i Mađarska s udjelom energije iz obnovljivih izvora manjim od deset posto.

Uvjerljivo najuspješnija u cijeloj Europi je Norveška koja se u cijelosti pokriva obnovljivim izvorima energije i još izvozi oko 10 posto ‘zelene struje’. Island se također pokriva sa 100 posto obnovljivih izvora.

Komentari