Buran početak sjednice Sabora: Jandroković je morao zastupnicima pojašnjavati kako funkcionira Statut, udaljio Vidović-Krišto sa sjednice

Screenshot

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u srijedu je, na početku zasjedanja, poručio zastupnicima kako u Saboru mogu govoriti što žele, ali u okviru propisanih formi.

Držite se utvrđenih pravila igre, nisam ih ja osmislio, to je odluka Sabora, rekao je Jandroković zastupnicima Mosta i Domovinskog pokreta Miri Bulju, Stjepi Bartulici i Karolini Vidović Krišto, koja je dobila dvije opomene.

Pozivajući se na povredu Poslovnika, Vidović Krišto mu je kazala kako je u petak na sjednici Sabora izjavio da je “nemoćan pred Vladom” ako ona ne odgovori na zastupnička pitanja, čime je, kaže, potvrdio kršenje načela trodiobe vlasti.

Jandroković opovrgava da je rekao kako je nemoćan pred Vladom.



“Nisam to rekao, nego da postoje akti koji me obvezuju na određeno djelovanje i kojih se držim. Ako Vlada ne odgovori na pitanje zastupnika, ne postoji instrument na koji je mogu natjerati da to učini”, odgovorio joj je.

Od zastupnice je zatražio da sjedne, izričući joj prvu opomenu, te ju je uputio da se ne radi o povredi saborskog Poslovnika, na što se ona poziva, no ona je nastavila govoriti iz klupe, pa je dobila i drugu opomenu.

Ovo nije povreda Poslovnika, postoji način da to kažete, ali ne kako ste sada izveli, poručio je predsjednik Sabora zastupnici Domovinskog pokreta.

Istaknuo je i kako u ime Sabora Vladi šalje požurnice, da Vlada na pitanja odgovara dinamikom za koju ona smatra da je ispravna, odgovori na velik broj pitanja, ali na neka kasni.

Bulj je, pak, zatražio je stanku kako bi istaknuo da zbog aktualnih afera i curenja informacija iz istraga te probijanja mjera Izvješće o radu DORH-a treba doći čim prije na saborski dnevni red.

Stanku je tražio i Bartulica koji tvrdi da kaos koji se stvara u državi ne dolazi sa saborske, nego s druge strane Markova trga.

Jandroković ih upućuje da o svemu mogu govoriti, ali u propisanoj formi, a forma koju su oni izabrali, tvrdi, nije propisana.

Vidović-Krišto udaljena sa sjednice

Zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto zatražila je u slobodnom govoru od Nacionalnog stožera civilne zaštite da ukine obvezu nošenja maske za djecu, a kako je odbila staviti masku, predsjednik Sabora Gordan Jandroković ju je do kraja dana udaljio sa sjednice.

“Stavite masku ili ću vas morati isključiti iz rasprave”, poručio je Jandroković zastupnici nakon njena izlaganja.

Potom je odredio stanku i udaljio Vidović Krišto iz sabornice do kraja dana, budući da je odbila staviti zaštitnu masku.

Iznoseći stajalište svoga Kluba zastupnika ona je, pokazujući 1033 pisama roditelja iz inicijative “Roditelji 0-24” koji traže ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite, pozvala da se odmah prekine s, kako je rekla, upitnim i prekomjernim te nepotrebnim prisilama prema djeci i uskraćivanjem njihove slobode.

“Zahtjev je da se odmah ukine nošenje maski kod djece”, kazala je Vidović Krišto, pozivajući se na znanstvena istraživanja za koja tvrdi da pokazuju kako nošenje maski ne pridonose smanjenju zaraze koronavirusom, a mogu izazvati zdravstvene i psihološke probleme kod djece.

“Poruka roditelja glasi – ne mučite nam djecu maskama jer za to nema osnove”, naglasila je.

Kritizirala je i, kako tvrdi, prekomjernu upotrebu dezinfincijensa te nepotrebna testiranja na koronavirus ljudi koji nemaju simptome, za što je Hrvatska, navodi, bespotrebno “bacila” 200 milijuna kuna.

Branko Bačić (HDZ) je izlaganje Vidović Krišto ocijenio skandaloznim, napominjući da je Ustavni sud potvrdio odluke Stožera.

Komentari