U Saboru održana konferencija o aferi RBA banke: Tražimo da se uključi DORH

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Saborski zastupnik Goran Aleksić, suradnica Vijeća Europe Sandra Benčić, te predstavnici Udruge Franak Vlado Iljkić, Sandra Žiga i Elvis Sudar U Saboru organiziraju konferenciju za medije povodom pokušaja legalnog pritiska RBA banke na hrvatske sudove

Goran Aleksić je naveo kako se postavlja pitanje jesu li banke utjecale na prve presude Visokog trgovačkog i Ustavnog suda vezane za slučaj ‘franak’, te dodao kako povjerenje građana u sudove ne smije biti poljuljano, što je RBA banka napravila svojim postupcima.

“Pitam se ima li lobiranje banaka veze s nekim obrazloženjima presuda sudova koje nisu vezane uz put drugih presuda sudova Hrvatske ali i EU”, izjavio je Aleksić.

Vlado Ljikić ustvrdio je kako se radi o desetljeću nezakonitih kamata i gotovo 25 milijardi kuna nezakonitih kredita, te sada se događa nezakoniti pritisak na pravosuđe. Također je naveo kako se nada da će institucije biti ‘najglasnije’ i odbaciti ‘kukavičluk’ koji su pokazale spram banaka i pokazati ‘hrabrost i odlučnost’, rekao je Ljikić.



Elvis Sudar je rekao kako je sada jasno kako da se ovdje radi o kriminalu. Banke ne poštuju pravomoćne presude hrvatskih sudova. Također je pozvao DORH da ispita koliko je RBA povrijedila hrvatske zakone. Postavio je i pitanje, jesu li banke koje su osuđene u kolektivnom procesu koristile nezakonita lobiranja, jer sada kada postoji kronologija, neke odluke se nalaze pod povećalom, kaže Sudar i dodaje kako postoji trenutno važan proces na Vrhovnom sudu upravo zbog ‘spinova’ banaka, te je još jednom pozvao DORH da se uključi u aktivnu istragu, a u suprotnom Udruga Franak će detaljnije proučiti sve i podignuti Kaznenu prijavu protiv RBA banke. zaključio je Sudar.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Na kraju je govorila Sandra Žiga, koja se je pozvala na izjavu suca Šeparovića koji je rekao kako građani mogu mirno spavati jer ugovori sa PR agencijom nisu sklopljeni, te je dodala kako ona ne može mirno spavati i kako smatra da sudac Šeparović mora individualno razgovarati sa svakim od sudaca, a smatra kako on to nije mogao stići. Također je napomenula kako DORH treba ispitati radili se samo o RBA banci ili su i druge banke krenule u ovakve aktivnosti. Moguće je kako su se banke zajednički dogovorile i zajednički pokušale utjecati na odluke suda. 

Žiga je također upozorila kako građani Hrvatske neće moći imati povjerenje u odluku koja će biti donesena pred Ustavnim sudom, ako DORH ne ispita sve elemente, zaključila je Žiga.

Podsjetimo Index.hr je prije dva dana objavio kako banka traži usluge PR agencije oko kriznog komuniciranja oko slučaja s kreditima u švicarcima, te između ostaloga vidljivo je kako je jedan od zadataka te agencije bio pritisak na Ustavni sud, ali i druge sudove u zemlji.

Komentari