U rujnu kreću prijave na sufinanciranje stambenih kredita. Evo što vam treba

Ilustracija

Program subvencioniranih kredita kreće u rujnu. No, papire treba početi pripremati što prije, a reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan provjerio je što vam sve treba.

Natječaj za subvencionirane kredite za stanove kreće u rujnu, a država je za to osigurala 10 milijuna kuna. Do sljedećeg tjedna banke moraju odlučiti o visini kamata koje će ponuditi.

“Banke su omogućile mladima povoljnije uvjete financiranja od redovitih stambenih kredita te su najniže kamatne stope banaka na odobrene subvencionirane APN kredite u ožujku iznosile 2,19%. Banke će i nadalje aktivno sudjelovati u programu subvencioniranih kredita”, priopćili su iz Hrvatske udruge banaka.

Olakšanje

“Super, puno će olakšati cjelokupnu situaciju, tako da, ja zadovoljna. Sigurno nekih 1000 kuna manje mjesečno. Jako puno to znači, pogotovo kad radiš, trebaš plaćati najam, režije, sve to, tako da se u svakom slučaju isplati”, kaže Anja Novak koja je već našla stan koji će kupiti, a sada mora pripremiti papire za natječaj.



Prijave za građane kreću od 28. rujna. Kako doznaje Nova TV, mogle bi krenuti i tjedan dana prije, budući da su banke sklone ponuditi kamate kakve su bile i na proljetnom natječaju. Upravo zbog toga, svi zainteresirani trebaju već sada od svojih banaka tražiti kreditnu sposobnost i početi s pripremom dokumentacije.

“Do tada građani moraju imati predoodobren predmet u banci, odnosno sve složeno, da banka pošalje njihov predmet nakon poziva 28.9. i da budete među prvima, a ne kasnije. Oni koji budu kasnili i predali tek tamo u desetom mjesecu vrlo vjerojatno će njihov predmet i kredit biti isplaćen tek tamo u prvom ili drugom mjesecu sljedeće godine”, kaže Vjeko Peretić, kreditni posrednik.

Uvjeti isti kao i na proljeće?

Uvjeti natječaja trebali bi ostati isti kao i na proljeće. Da biste dobili APN-ov kredit, ne smijete biti stariji od 45 godina. Subvencije se kreću između 30 i 51 posto mjesečnih anuiteta, traju pet godina, a pokrivaju iznos do 100.000 eura. Stan smije biti i skuplji, ali razliku plaća kupac sam.

Minimalni rok otplate je 15 godina. Za svako rođeno ili usvojeno dijete država vam pomaže još dvije naredne godine, a za svakog člana kućanstva do 18 godina dobijete još godinu dana dužu subvenciju.

Nakon što ste našli stan koji želite kupiti, pripremite vlasnički list, uporabnu dozvolu i izjavu da u svom vlasništvu nemate nekretninu. Da ključeve svog novog stana dobijete čim prije, bacite se na posao i pripremajte papire, donosi Dnevnik.hr.

Komentari