U Puli su osvanuli transparenti protiv najavljene gradnje Islamskog centra

Foto: Marijana Banko / CROPIX

Stanovnici pulskog naselja Šijana odnosno Monte Seepa u četvrtak ujutro su, u blizini gradske zaobilaznice, istaknuli transparente s porukama kojima izražavaju nezadovoljstvo najavljenom gradnjom islamskog centra.

Poruke su većinom bile upućene pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću.

“Miletiću, većina ili manjina, tvoj glas za… Hvala/Grazie” i “Borise! Tajnovitost ili transparentnost. Hvala/Grazie”, stoji na transparentima.

Slične poruke na transparentima su osvanule i u srijedu, ali su ubrzo uklonjene.



Prema riječima stanovnika tog gradskog naselja, IDS je odavno obećao izgradnju džamije u Puli, a priča je upravo sada iznova pokrenuta, navodno zbog idućih lokalnih izbora.

“Očekujemo od gradonačelnika da nas izvijesti o toj namjeri i da nam dade potrebne informacije. Na ovaj način ispada da su odluke donijete negdje drugdje, netransparentno i tajnovito, a mi kao stanovnici ovog djela grada smo zadnji koji saznajemo što bi se trebalo graditi u našem susjedstvu”, poručili su građani.

Podsjetili su i na prvotni plan za gradnju islamskog centra na Valmadama od kojega se, zbog protivljenja tamošnjih stanovnika, odustalo.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji je trenutno pod epidemiološkim mjerama pojačanog nadzora, upravo je u srijedu na videokonferenciji uživo putem svog Facebook profila, istaknuo kako kod ove teme treba biti racionalan i kako treba smiriti tenzije.

“Islamski centar u Puli postoji više od 50 godina i to nije nikakva novina. Svi znamo da je prostor koji Islamska zajednica koristi pretijesan, osobito sada u ovim pandemijskim uvjetima, a velikih problema imaju i s parkiranjem”, istaknuo je Miletić.

“Grad Pula nije bio upoznat s projektom gradnje Islamskog kulturnog centra…Islamska zajednica privatno zemljište na Monte Serpu kupila na svoju ruku”, rekao je i objasnio da je za kupovinu zemljišta saznao početkom studenog s obzirom na to da je, kako je rekao, “zemlja uknjižena 28. listopada” i da je to “samostalna odluka Islamske zajednice”.

“Smirimo se, to su ljudi koji među nama žive desetljećima, a velik je broj vjernika rođen u Puli. Budimo tolerantni i nemojmo širiti predrasude”, poručio je Miletić.

Komentari