U Promorsko-goranskoj županiji dvije novooboljele osobe, pet ozdravilo

Srdjan Vrancic / CROPIX

Tijekom proteklog vikenda u Primorsko-goranskoj županije dvije su novooboljele osobe od koronavirusa, a pet ih je ozdravilo, izvijestio je u ponedjeljak ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

Obje novozaražene osobe su iz ranije utvrđenog žarišta, a to je putovanje zrakoplovom iz Turske, kazao je Mićović na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

U Primorsko-goranskoj županiji je sada ukupno oboljelih 47, s tim da nisu svi stanovnici ove županije, nego su među njima i osobe koje su se tu zatekle. Mićović je naveo i kako je do sada ozdravilo 11 osoba, a izvijestio je i kako se provjerava 374 kontakata oboljelih te da je u obradi u laboratoriju u Rijeci 299 uzoraka.

Istaknuo je kako je važno da zdravstveni sustav u cijelosti djeluje kompaktno i jedinstveno te da tada i rezultati mogu biti bolji.



U protekla dva tjedna u županiji imamo miran rast broja oboljelih. Faktor dnevnog porasta je 1,07, upola je manji od onoga na razini cijele Hrvatske, a posve neusporediv s porastom u nekim okolnim zemljama, rekao je.

Ustvrdio je i da je važno održati takav trend kako bi se dalo prostora bolničkom sustavu da obavlja svoj posao na najbolji način, te da se dočeka kulminacija i epidemije i početak silazne krivulje.

Komadina: Stanje s epidemijom koronavirusa u županiji stabilno

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je da je stanje s epidemijom koronavirusa u županiji stabilno. Situacija na kvarnerskim otocima, posebno na Rabu i Lošinju, ali i u Gorskom kotaru, gdje nema ni jedne zaražene osobe, vrlo je dobro. Pokazuje se da malo izdvojene sredine pokazuju veću otpornost na širenje zaraze, kazao je.

Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar izvijestio je da je u protekla tri dana, na 26 policijskih punktova na prometnicama u županiji bilo 210 pokušaja izlaska iz prebivališta bez propusnice i dva kršenja mjera samoizolacije. U dva navrata je policija utvrdila kršenje mjera zabrane rada ugostiteljskih i trgovačkih objekata, jednog u Rijeci i jednog u općini Jelenje, rekao je Dizdar.

Za nabavku medicinske opreme 980.000 kuna

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je da je pristigla zaštitna oprema distribuirana zdravstvenim ustanovama koje su na prvoj liniji obrane od koronavirusa, a to su KBC, Nastavni zavod za javno zdratstvo, Zavod za hitnu medicinu i Dom zdravlja PGŽ. Naglasila je da je župan Komadina donio odluku da se županijskih 980.000 kuna namijeni za nabavku medicinske opreme, a objedinjenu nabavu provodi Dom zdravlja.

Istaknula je da su dovršene pripreme za prijem lakših bolesnika zaraženih koronavirusom u Thalassotherapiju u Crikvenici. Tako će se od utorak dio oboljelih s lakšim simptomima iz KBC Rijeka prevesti u crikveničku ustanovu, a tamo će se smještati i drugi novi lakši slučajevi. U dijelu crikveničke Thalassotherapije izdvojenom za smještaj bolesnika je 66 kreveta, kazala je.

Komentari