Svoje izborne liste do ponoći je predalo 190 predlagatelja i 17 ‘manjinskih’ kandidatura

Ilustracija

Zadnjeg dana predaje kandidacijskih lista, u utorak, Državnom izbornom povjerenstvu za parlamentarne izbore 5. srpnja svoje je liste predalo tridesetak stranaka i neovisnih lista.

Prvi je svoju neovisnu listu predao Marin Škibola koji je u prošli saziv Sabora ušao na listi Živog zida, a nakon razlaza s njima mandat je nastavio kao neovisni zastupnik. Škibola je bio najmlađi zastupnik u devetom sazivu parlamenta, a na predstojećim izborima natjecat će se samo u osmoj izbornoj jedinici.

“Tijekom saborskog mandata u četiri godine postigao sam konkretne rezultate i jedan sam od rijetkih zastupnika koji ima zakon koji se zove po njemu”, izjavio je Škibola te najavio ako osvoji mandat borbu za promjenu ovršnog zakona i referendum o ulasku u eurozonu.

Povratak Željka Keruma

Izborne liste za devetu i desetu izbornu jedinicu liste predao je Željko Kerum sa svojom Hrvatskom građanskom strankom koji kaže da će biti narodni tribun građana Dalmacije. “Ako uđem u Sabor zastupat ću samo interes građana koji mi budu dali glas i ono što Dalmatinci žele”, kazao je Kerum prilikom predaje lista istaknuvši kao prioritete rješavanje infrastrukturnih problema i razvoj poljoprivrede.



U svih deset izbornih jedinica izaći će Blok umirovljenici zajedno Milivoja Špike.

Za povjerenje birača u osmoj izbornoj jedinici borit će se Unija Kvarnera, a samo u toj jedinici na izbore izlazi i Neovisna lista Dine Debeljuha, bivšeg IDS-ovog saborskog zastupnika i veleposlanika u Indiji. U sedmoj i devetoj jedinici izaći Stranka hrvatskog zajedništva, dok je Neovisna lista Irene Franceković na izbore izlazi samo u sedmoj izbornoj jedinici.

Liste za prvu, drugu, četvrtu, šestu i jedanaestu izbornu jedinici DIP-u je predala koalicija Braniteljsko domoljubne stranke Hrvatske i Hrvatska braniteljska pučka stranka.

Za osmu izbornu jednicu svoju neovisnu listu predao je Damir Grünbaum.

U drugoj i četvrtoj izbornoj jedinici na izbore namjerava Hrvatska stranka reda, dok će u drugoj, trećoj i desetoj naklonost birača pokušati izboriti Hrvatska stranka budućnosti.

Za povjerenje birača u prvoj, šestoj i sedmoj jedinici borit će se Pokret za modernu Hrvatsku, a Stranka hrvatski vidik na izborni megdan izlazi u drugoj, četvrtoj, sedmoj i devetoj izbornoj jedinici.

Hrvatska demokratska stranka planira povjerenje birača tražiti u prvoj, drugoj, trećoj, šestoj, sedmoj i 11., a stranka Slobodna Hrvatska samo u trećoj izbornoj jedinici.

Do ponoći zaprimljeno 190 izbornih listi i 17 manjinskih kandidatura

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin izvijestila je rano u srijedu kako je za parlamentarne izbore 5. srpnja DIP zaprimio 190 lista i 17 ‘manjinskih’ kandidatura.

Zaprimljeno je 190 lista i 17 kandidatura u 12. ‘manjinskoj’ izbornoj jedinici, rekla je Lovrin u srijedu, kratko iza ponoći kada je istekao rok za predaju listi i kandidatura.

Predano je više listi nego prije četiri godine, manje je kandidatura za 12. jedinicu u kojoj osam svojih zastupnika biraju nacionalne manjine. Naime, na izborima za Sabor 2016. istaknuto je bilo 177 listi, te 29 kandidatura.

Rekordan broj listi, čak 313, bio je na parlamentarnim izborima 2011. godine.

Uobičajene gužve

Lovrin je potvrdila da je u utorak u DIP-u bila poprilična gužva, svoje liste predalo je 30-ak predlagatelja, među njima HDZ, Most, nekoliko koalicija, niz manjih stranaka.

“Uobičajeno je da od 14 dana za kandidature, predzadnji i zadnji dan budu najveće gužve”, kazala je, objasnivši da liste treba složiti, a za neovisne i pripremiti potpise.

Opetovala je da DIP sada ima rok od 48 sati da provjeri pravovljanost predanih lista i objavi zbirne liste po jedinicama. Kada budu objavljene počinje izborna promidžba, istaknula je te najavila kako bi to moglo biti u četvrtak rano poslijepodne.

Komentari