U ponedjeljak česta kiša, ponegdje i obilna, većinom svježije

Pixabay

U ponedjeljak će na vrijeme kod nas djelovati plitko, ali prostrano ciklonalno polje u sklopu kojeg će nam stizati vlažan te po visini malo hladniji zrak.

U Slavoniji i Baranji predviđa se uglavnom oblačno s povremenom kišom. Mjestimice će pritom biti i pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih, s obilnijom kišom. Puhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak, a dnevna temperatura bit će za nekoliko stupnjeva niža nego danas.

Osjetno će svježije biti i u zapadnijim područjima s najvišom dnevnom temperaturom od 18 do 21 stupanj. Prevladavat će oblačno s povremenom kišom, uglavnom u noći i ujutro moguće s jačim pljuskovima pri čemu mjestimice može pasti više od 30 litara kiše po četvornome metru. Obilnije oborine može biti i u dijelu gorske Hrvatske.

Sunčana su razdoblja izgledna ponegdje na sjevernom Jadranu gdje će uglavnom poslijepodne biti povećana vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom, moguće i izraženije. I tu će biti manje toplo nego u dane vikenda, uz slab i umjeren sjeverozapadnjak te jugozapadnjak i zapadnjak.



Vjetar slične jačine i smjera očekuje se i na srednjem Jadranu pri čemu će more biti uglavnom malo valovito. Uz promjenljivu naoblaku i tu će biti prolazne mjestimične kiše ili pokojeg neverina. Najviša temperatura bit će uglavnom od 22 do 24 stupnja, kao i na krajnjem jugu Lijepe Naše gdje također uz sunčana razdoblja treba računati na lokalne pljuskove, odnosno neverine. Uz slab i umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak more će biti malo, samo na otvorenome ponegdje umjereno valovito.

I u nastavku tjedna promjenljivo

Kiše će, ali manje te ne posvuda, biti u unutrašnjosti i sljedećih dana, ponegdje uz grmljavinu.

Pritom će u utorak i srijedu biti umjereno i znatno oblačno, ujutro moguće s maglom, a u četvrtak su izgledna dulja sunčana razdoblja. Temperatura će zraka nakon sutrašnjeg osvježenja opet porasti.

Malo će toplije nego sutra u nastavku tjedna biti i na Jadranu. Sunca će ondje biti više nego na kopnu, iako niti tu neće biti posve stabilno uz vjerojatnost za pljuskove ponajprije na sjevernom dijelu, u utorak i na krajnjem jugu. Puhat će uglavnom slab i umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak te jugozapadnjak, prekosutra prolazno ponegdje i bura.

Novi tjedan, dakle, počinje s oblacima i kišom uz osvježenje, posebno na kopnu gdje sutra mjestimice može pasti veća količina kiše, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Komentari