U Hrvatskoj 2242 nova slučaja zaraze; Zagreb broji skoro 800 novozaraženih, rekordni Split, Rijeka i Osijek

U posljednja 24 sata zabilježena su 2242 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9745. Među njima je 731 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 52 pacijenta.

Preminulo je 16 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 33959 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 429 preminulo. Ukupno se oporavilo 23785 osoba od toga 875 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 27967 osoba.



Do danas je ukupno testirano 437 048 osoba, od toga 8087 u posljednja 24 sata.

Kako su izvijestili na službenom profilu na Twitteru Koronavirus.hr, objava današnjih podataka će kasniti.

U Međimurskoj županiji 112 novozaraženih koronavirusom

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u Međimurskoj županiji u protekla 24 sata je 112 novopozitivnih osoba na koronavirus, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

 Većina pozitivnih osoba su bliski kontakti iz obitelji ranije oboljelih od Covida-19 te kontakti unutar radnih okolina.

 U mjeri samoizolacije trenutno je 1366 osoba.

 Do sada je od početka pandemije ukupno na području županije uzeto 11.417 uzorka. No, zbog izuzetno velikog broja testiranja koji posljednjih dana premašuje 250 testiranja dnevno, u ispomoć epidemiološkoj službi poslano je nekoliko liječnika koji rade pod mentorstvom, kako bi bržim obuhvatom kontakata pozitivnih osoba spriječili daljnje širenje koronavirusa.

 U Županijskoj bolnici Čakovec jutros su otpuštena dva pacijenta, nitko nije zaprimljen pa je, u ovom trenutku, hospitalizirano 25 pacijenata oboljelih od Covida-19, od kojih je jedna osoba još uvijek na respiratoru.

 Iz samoizolacije je izašlo 13 zdravstvenih i nezdravstvenih radnika koji su se vratili u sustav.

 U samoizolaciji su brojni srednjoškolci i osnovnoškolci, a zbog činjenice da je u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca u Maloj Subotici u samoizolaciji većina učenika, općinski Stožer civilne zaštite uputio je zahtjev da škola prijeđe na model C održavanja nastave.

 Obzirom na ukupni broj učenika i zaposlenika u sustavu obrazovanja, nema poremećaja u praćenju nastavnog plana i programa, a obrazovne ustanove ocijenjene su kao sigurna mjesta, izvijestio je danas županijski Stožer.

U Ličko senjskoj županiji 13 novooboljelih, dvoje umrlih

U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata je 13 novooboljelih od Covida-19, a umrle su dvije osobe u dobi od 77 i 82 godine, priopćio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

 Jedna od umrlih osoba je korisnik Doma za starije i nemoćne osobe, a uz potvrđenu Covid infekciju imala je i niz kroničnih bolesti. Druga je umrla osoba iz Perušića.
Od novooboljelih sedam je osoba iz Gospića, četiri iz Senja i dvije iz Otočca, te traje epidemiološka obrada njihovih kontakata.
U Ličko senjskoj županiji u ovom trenutku je 174 aktivnih slučajeva, a ukupno od početka pandemije je oboljelo 437 ljudi, 246 njih je izliječeno, a 17 osoba je umrlo.
 
 U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 103 osobe.  U samoizolaciji su ukupno 573 osobe.

U Osječko-baranjskoj županiji 193 novopozitivnih

U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata je 193 novopozitivnih na koronavirus, najviše od početka pandemije, rekao je u subotu na konferenciji za novinare Petar Lagator, načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite.

U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je ukupno 469 osoba.

“Od toga je 193 uzorka bilo pozitivno, što je najveći broj na području županije od početka pandemije. Sve je veća rasprostranjenost virusa jer novozaraženi dolaze iz čak 38 naselja. Najviše novopozitivnih je s područja grada Osijeka, njih 93, od čega 84 iz Osijeka, šestoro iz prigradskog naselja Tenja i troje iz prigradskog naselja Višnjevac“, rekao je Lagator.

Sa šireg područja Đakova novopozitivnih je 20, s područja Belišća i Valpova po 11, a Ivanovac i Čepin imaju po devet oboljelih. Šest novopozitivnih osoba su iz Našica, četiri iz Dalja, po tri iz Donjeg Miholjca i Ernestinova, po dvije osobe su iz Aljmaša, Antunovca, Feričanaca, Forkuševaca i Vladislavaca. Beli Manastir, Bokšić Lug, Branjin Vrh, Donja Motičina, Đurđenovac, Ivanovci Gorjanski, Koška, Laslovo, Popovac, Satnica Đakovačka, Semelj

U Primorsko-goranskoj županiji 131 novozaraženi, dvije osobe umrle

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata je 131 novozaraženi koronavirusom, a dvije osobe su umrle, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite

Kako je priopćeno iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, dvije umrle osobe su u dobi od starosti 81 i 82 godine i bile su kardiološki pacijenti.

Na liječenju u riječkom KBC-u je 18 osoba, četiri su novoprimljene tijekom proteklog dana, a isto toliko je otpušteno. Dvije su u respiracijskom centru, a nitko nije na respiratoru.

U protekla 24 sata u županiji je ozdravilo 20 osoba, pa je sad aktivnih slučajeva 486.

U Brodsko-posavskoj županiji 12 novooboljelih

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je u subotu o 12 novooboljelih od koronavirusa.

Pod nazorom liječnika u slavonskobrodskoj bolnici trenutno je 18, a u novogradiškoj bolnici četiri su osobe pozitivne na koronavirus. Jedan pacijent je na respiratoru.

Na koronavirus trenutno je u županiji pozitivno 175 osoba.

Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije trenutno su 783 osobe, što je za 105 osoba više nego u petak.

U ovoj županiji od izbijanja pandemije koronavirusom je zaraženo ukupno 900 osoba.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 41 novozaraženi koronavirusom

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 41 je novi slučaj zaraze koronavirusom, a jedna osoba je umrla, priopćili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

S područja grada Bjelovara 19 je novozaraženih, pet je iz grada Garešnice, po četiri novozaražene osobe su s područja gradova Grubišno Polje i Daruvar te općine Sirač, a po jedna osoba s područja je grada Čazme te općina Končanica, Dežanovac, Nova Rača i Severin.

U protekla 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije umrla je jedna osoba.

Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 196 aktivnih slučajeva zaraze Covidom-19.

U samoizolaciji je 921 osoba.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 39 novozaraženih koronavirusom

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvanaest osoba je izliječeno, izvijestio je u subotu županijski stožer civilne zaštite.

Od dvanaest izliječenih njih sedam je iz Dubrovnika, tri iz Metkovića te po jedna s Mljeta i iz Ploča.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se sedamnaest osoba. U samoizolaciji se nalazi 729 osoba.

Od jučer obrađeno je 186 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 17 931.
Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Splitsko-dalmatinska županija broji 266 novozaraženih koronavirusom

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 997 obrađenih testova danas je 266 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID.

Od ukupnog broja novooboljelih 128 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2100 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 51 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 6 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je muška osoba stara 84 godine. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 68 novopozitivnih, jedna osoba preminula

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 68 novozaraženih koronavirusom, a jedna je osoba preminula, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima devet je osoba iz Vukovara, po pet iz Vinkovaca, Bogdanovaca i Starih Jankovaca, po četiri iz Iloka i Jarmine, tri iz Antina, po dvije iz Županje, Drenovaca i Starih Mikanovaca, te po jedna iz Slakovaca, Cerića, Gunje, Ilače, Ivankova, Karadžićeva, Lovasa, Novih Jankovaca, Novih Mikanovaca, Soljana, Tovarnika i šest osoba sa boravištem izvan županije.

Jedna je osoba preminula.

Od početka epidemije u županiji su obolile 1523 osobe, od kojih su 1164 osobe izliječene, a 20 je preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 18 osoba hospitalizirano zbog Covid-19 bolesti.
U protekla 24 sata testirano je 225 osoba, te je testiranih do sada 15609 osoba.
U samoizolaciji su 1082 osobe.

U Zagrebačkoj županiji 158 novozaraženih

Na području Zagrebačke županije 158 je novooboljelih od koronavirusa, izvijestili su u subotu iz Županijskog Zavoda za javno zdravstvo i dodali da su u samoizolaciji učenici tri razreda iz Dugog sela te po jedan iz Velike Gorice i Zaprešića.

Samoizolacija je propisana učenicima dva razreda osnovne škole na području Dugog Sela zbog pozitivnog djelatnika i učenika, jednom razredu srednje škole u Dugom Selu zbog pozitivnog učenika te po jednom razredu osnovne škole na području Velike Gorice i Zaprešića zbog pozitivnih učenika.

Podsjećamo kako je s obzirom na epidemiološku situaciju s više od 1000 aktivnih slučajeva, Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije predložio Nacionalnom stožeru donošenje novih nužnih epidemioloških mjera.

Također, odlučeno je kako će od petka, 23. listopada Stožer civilne zaštite Zagrebačke svim organizatorima društvenih okupljanja na području Zagrebačke županije, bez obzira jesu li u zatvorenom ili otvorenom prostoru, a na kojima se očekuje više od 50 ljudi uskratiti izdavanje suglasnosti.

U Zadarskoj 21 novi slučaj

Na području Zadarske županije 21 je novooboljela osoba od koronavirusa. Većinom je riječ o kontaktima sa dosad oboljelim osobama, a novozaraženi su mlađe i srednje životne dobi sa područja Grada Zadra(16), Biograda (2), Poličnika(1), Sv.Filipa i Jakova(1) i Vira(1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 237 uzoraka, u izolaciji i samoizolaciji je 559 osoba, a nadzor je istekao za njih 8412.

U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 10 bolesnika oboljelih od COVID-a 19 od kojih je 1 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na moru hospitalizirano je 3 bolesnika oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske su evidentirali jedno kršenja mjere samoizolacije.

U Istarskoj 29 novih slučajeva

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 322 uzorka briseva na covid-19. Potvrđeno je 29 novozaraženih osoba s područja županije. Kod 21 osobe radi se epidemiološki o uvezenim slučajevima (Rijeka (6), Zagreb (5), Slavonija (1), Republika Slovenija (6), Bosna i Hercegovina (3)). Za 4 osobe radi se o bliskom kontaktu s već poznatom pozitivnom osobom, a u 4 slučaja je u tijeku epidemiološka obrada. Pružanje zdravstvenih usluga u svim ustanovama Istarske županije je kontinuirano i bez promjena. Izliječene su 4 osobe. Trenutno je 171 aktivna covid-19 pozitivna osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 549 osoba.

U Požeško-slavonskoj 134 nova slučaja 

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 134 slučaja zaraze koronavirusom, 118 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 500 osoba, a ukupno je testirano 11.513 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 157 uzoraka, od kojih su 32 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

U Karlovačkoj 42 nova slučaja

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji su 42 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, od čega su dvije osobe korisnici doma za starije i nemoćne osobe. Epidemiološka obrada u tijeku.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 890 osoba. U samoizolaciji se nalazi 535 osoba.

Inspekcija SCZ Karlovac- Područje Ozlja i Žakanja- caffe bar- 4, noćni bar -1 . Nisu utvrđene nepravilnosti.

U Koprivničko-križevačkoj 23 nova slučaja 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđeno 23 nova slučaja bolesti COVID-19.

Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 138 slučajeva bolesti COVID-19, devet osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju su ukupno 24 osobe.

U Domu za starije i teško bolesne osobe Senior Care iz Križevaca preminula je jedna osoba s asimptomatskim pozitivitetom na SARS – CoV-2 virus, a riječ je o osobi starije životne dobi koja je bila u samoizolaciji te je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet.

Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 442 slučajeva bolesti COVID-19.

800 zaraženih u Zagrebu

Ravnatelj zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar izvijestio je u subotu da je u Zagrebu u posljednja 24 sata zabilježeno 798 novozaraženih koronavirusom, a riječ je o onima s prebivalištem u Gradu Zagrebu.

Riječ je o najvećem broju novozaraženih u jednom danu u Zagrebu.

Zagreb ponovno srušio dnevni rekord; Skoro 800 zaraženih

U Sisačko-moslavačkoj županiji 35 novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je 35 novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Riječ je o 17 osoba iz Siska, osam iz Petrinje, sedam iz Kutine, dvije osobe iz Popovače i jednoj osobi iz Novske.

Stožer je opetovano apelirao na sve žitelje županije da se dosljedno pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera.

Nova lokacije za testiranje na Zagrebačkom velesajmu

Na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma u subotu će se otvoriti nova lokacija za testiranje na koronavirus kojoj će prisustvovati ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar.

Capak i Šostar na otvorenju nove lokacije za testiranje na Zagrebačkom velesajmu

Novi način uzimanja briseva

Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZZJZ) “Dr. Andrija Štampar” najavio je da će od ponedjeljka uvesti novi model uzimanja briseva na koronavirus za građane, dok će se na testiranje moći doći isključivo uz prethodnu narudžbu putem online platforme.

“Kako bi se smanjile gužve za testiranja na koronavirus koje svakim danom postaju sve veće te radi što bolje učinkovitosti provođenja dijagnostike NZZJZ “Dr. Andrija Štampar” od ponedjeljka, 26. listopada, uvodi novi model uzimanja briseva na koronavirus, neovisno o svrsi testiranja”, navodi se u petak u priopćenju.

Narudžbe građana za testiranje na koronavirus primat će se isključivo putem online platforme, kojoj se može pristupiti na mrežnoj stranici Zavoda, www.stampar.hr ili izravno na https://prijavnicentar.hr/testiranje/stampar.

Komentari