U ovom gradu daju 100.000 kuna za kupnju kuća, sufinanciraju preuređenje, potiču poljoprivredu

Foto: mountman

Već drugu godinu zaredom Grad Vrbovsko u svoj kraj mlade privlači sa sto tisuća kuna. Osim nepovratnog novca za kupnju kuće, sufinancira se i preuređenje. Ideja ima mnogo, pa uz doseljavanje potiču i obrađivanje zapuštenih polja.

Ivo Majić se iz Solina sa suprugom i desetero djece preselio u Vrbovsko. “Čuli smo da grad daje poticaje, onda smo došli vidjeti kako bi to bilo živjeti ovdje, kakvo je to mjesto, odgovara li onome što smo željeli, i bili smo oduševljeni”, kaže Majić.

Sada čekaju raspisivanje natječaja i nadaju se kupnji kuće. “Bez tog novca, to bi već bio problem: bez obzira što imaš kuću, ne možeš živjeti u njoj jer je prehladno, ovako imamo neki početak uređenja kuće”, napominje.

Mjeru je do sada iskoristilo tek dvoje mladih obitelji. Poticaj ide i ove jeseni. Osim iznosa od 100 tisuća kuna za kupnju kuće, u ovoj godini spremna su još dva natječaja.



“Jedan za one koji su kupili kuću u posljednjih pet godina na području grada Vrbovskog i to 100.000 kuna za 5 obitelji, znači 20.000 kuna i drugi za one koji žele preurediti svoj stambeni prostor, to su mlade obitelji do 45 godina”, kaže pročelnica u Gradu Vrbovskom Marina Tonković.

Doseljavanje u Vrbovsko 

Svi koji dođu ili pak ostaju ovdje imaju što raditi. Ovog su proljeća mještani dobili sadnice krušaka i jabuka kao i sjemenski krumpir.

Josipa Krizmanić iz Vrbovskog primila se posla. “To je mladi krumpir i izvrstan je. Za sada smo zadovoljni”, kaže.

Akcija je neke protaknula da počnu obrađivati zemlju. “Ja nisam sadio krumpir godinama jer nisam vidio interes, a sada vidim budući da je grad ponudio”, kaže Željko Štiglić iz Vrbovskog.

Prinose od oko 60 tona krumpira očekuje i sam grad. Oni će se podijeliti svim potrebitima na području grada. “Podijelit će se i osnovnoj školi vrtiću, a vjerojatno će se dio i plasirati na našoj novoj tržnici”, kaže Nikolina Osojnički, direktorica komunalca.

Nestvarno zvuči da je sve ovo dostupno na pola puta od Zagreba do Rijeke, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari