U otvorenom sindikati ponovno iskazuju nezadovoljstvo: Jesu li borci za dostojanstvo ili kočitelji reformi

U emisiji Otvoreno govorilo se o štrajku u školama i pregovorima sindikata i Vlade. Kod voditelja Mislava Togonala gostovali su novinarka Telegrama Dora Kršul, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, profesorica njemačkog jezika, mreža “Nastavnici organizirano” Ivana Valjak Ilić te Davor Huić iz Udruge poreznih obveznika “Lipa”.

Mihalinec je rekao da se u srijedu ništa nije dogodilo, zato što je Vlada dala gotovo identičnu ponudu kao i ranije.

“Bili smo ljuti jer smo 5. studenoga imali sastanak na kojem je Vlada izrekla svoju ponudu. Danas je bio sastanak na kojem je najavljena nova ponuda. No, ponuda je bila gotovo identična. Vlada je sada, umjesto što je prije nudila razgovore o plaćama, to je nebuloza koju je nemoguće provesti do 1. srpnja, od 1. srpnja bi pokrenula povećanje koeficijenata za 2 posto. Pokrenuti ne znači baš da je sigurno. A sada je Vlada napisala u sporazumu da bi od 1. srpnja isplatili dodatak od 2 posto. Znači, gotovo isto, nešto više iznosi koeficijent od 2 posto, rekao je i dodao da će sindikati ustrajati u štrajku”, rekao je Mihalinec.

“Mi smo danas došli s ponudom koja je uz sebe sadržavala sporazum koji smo danas mogli definirati i omogućiti 2 posto ukoliko se ne redefinira uredba”, rekao je ministar Aladrović.



“Ponudili smo povećanje osnovice za 2+2+2. Uz to, sindikatima koji su u štrajku smo ponudili 2 posto kao dodatak koji smo danas prezentirali kroz sporazum kakav je već u praksi potpisan ranije, 2007. godine i danas imamo dodatak od 13,7 posto koji je s vremenom porastao. Ponudili smo ono na što se Vlada može obvezati ukoliko ne dođe do redizajna cijelog sustava”, kazao je.

Kršul je istaknula kako je ovo prvi štrajk koji pamti da su toliko jedinstveni te istaknula da je kronično nezadovoljstvo uzrokovano desetoljetnim zanemarivanjem obrazovnog sustava ono što ga hrani.

“Očito se u Hrvatskoj dostojanstvo ne može drugačije valorizirati osim kroz novac”, istaknula je.

Sindikati blokiraju reforme

Huić je rekao da je njegova teza da sindikati javnih službi upravljaju Hrvatskom na indirektan način tako što blokiraju reforme.

“Imaju snagu, organizirani su i zaustave sve reforme koje bi išle u onom smjeru koji bi u Hrvatskoj povećao standard, ubrzao ekonomski rast, ubrzale reforme. Od outsourcinga, monetizacije autocesta, reforme mirovinskog sustava. Imaju moć veta”, rekao je.

Dodao je kako sindikati javnih službi ne predstavljaju sve radnike u Hrvatskoj kojih je milijun i 500.000, već njih 250.000.

Manje djece, ali svejedno golem posao

Valjak Ilić je rekla da se zbog uvođenja drugog jezika djeci od 1. do 4. razreda osnovne, kao i uvođenja vjeronauka prije 27 godina, morao zaposliti dodatan broj učitelja.

“Broj djece je nažalost u opadanju, ne znam je li to zbog iseljavanja ili većeg mortaliteta. Imate i sve više djece s teškoćama u razvoju i brojčano ti razredi moraju biti manji kako biste se djetetu s teškoćama mogli kvalitetno posvetiti. O tome se isto vrlo malo govori. A tendira se da se djecu integrira i inkludira u redovnu školu, dok se posebne ustanove zatvaraju. O tome se isto šuti. Od nas se očekuje da smo rehabilitatori, socijalni pedagozi, učitelji, da provodimo reformu za koju se educiramo na online platformi- što ne odgovara svakome. Moramo odraditi golem posao. I tražimo 6,11 posto i država kaže da ne može, ali ima 6,12 posto za ostale javne službe, vjerujte da smo zbog vrlo ljuti”, istaknula je.

Nema prosvjeda na dan pada Vukovara

Na samom kraju Mihalinec je posebno htio istaknuti da se prosvjed zaustavlja 18. studenog, na dan pada Vukovara.

“U ponedjeljak 18. studenoga sigurno neće biti niti prosvjeda, niti štrajkaških aktivnosti zbog pijeteta prema žrtvama Vukovara i Domovinskog rata. Taj dan će nastavnici štrajkati dostojanstveno u svojim školama, zapaliti svijeće u zbornicama u spomen svima onima kojima treba odati pijetet. Od utorka, naravno, žešće nego što je bilo danas”, rekao je Mihalinec, prenosi Direktno.hr.

Uoči nadolazećih izbora, ne bi čudile dodatne kapitulacije Vlade Andreja Plenkovića sindikatima. I to uopće ne treba iznenaditi, sve dok se i porezni obveznici ne postanu moćni i organizirani, kako je Huić okarakterizirao sindikate.

Komentari