U Osijeku dvoje novooboljelih, ali i troje izliječenih. U srijedu se otvaraju tržnice

Foto: Vlado Kos / CROPIX

U Osječko-baranjskoj županiji utorak je donio dvije novooboljele osobe, ali i tri koje su ozdravile te su otpuštene iz KBC-a Osijek. Od početka ove epidemije u Osječkoj županiji zaražene je ukupno 96 osoba, a izliječeno je njih 15.

“U protekla 24 sata u ZZJZ Osječko-baranjske županije i KBC-u Osijek ukupno je obrađeno118 uzoraka. Imamo nove dvije pozitivne osoba i nove tri izliječene. U KBC-u Osijek je 30 hosipitaliziranih, od kojih četiri na respiratoru, ali nisu vitalno ugrožen. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirane su četiri osobe. Najvažnije u ovom trenutku je da epidemiju držimo pod nadzorom”, rekao je prof. dr. sc. Karlo Kožul, epidemiolog županijskog ZZJZ.

Župan Ivan Anušić potvrdio je kako će se u srijedu otvoriti tzv. zelene tržnice u Osječko-baranjskoj županiji.

“Prije 12 dana s ovog je Stožera krenula akcija i inicijativa Nacionalnom stožeru da se otvore zelene tržnice, odnosno otvoreni dijelovi tržnica. Praktički sve tržnice počinju raditi u srijedu, osim one u Donjem Miholjcu koja će početi s radom u četvrtak. Ovo je obavijest i za naše OPG-ovce da budu spremni za početak rada. Drago nam je da je prijedlog kojeg smo mi poslali usvojen na nacionalnoj razini, jer trebamo držati balans između ekonomije i sigurnosti i držati na životu naše poljoprivrednike”, poručio je Anušić.



Što se tiče provođenja mjera, načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece istaknuo je kako se “99 posto građana pridržava mjera i zahvaljujući njima ova situacija je pod kontrolom”.

“No, ima i onih neodgovornih koji bi igrali nogomet, košarku… To im nećemo dopustiti. Neki dan smo jednu skupinu dronom uhvatili, popisali ih i bit će sankcionirani”, rekao je Bece, no što se tiče onih koji su u nedjelju bili na Svetoj misi u jednoj crkvi u Čepinu i koji su također otkriveni o sankcijama se nije želio odrediti.

“Nije na policiji da zabranjuje vjerske obrede, nego da provjeravamo socijalnu distancu među građanima. To je stvar Crkve. Mi ćemo naše izvješće o tom slučaju proslijediti nadležnim institucijama, konkretno Državnom inspektoratu, koje to trebaju procesuirati, a na njima je hoće li to učiniti”, kazao je Bece.

Načelnik Stožera Civilne zaštite, dožupan Goran Ivanović najavio je da će od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske tražiti proširenje opsega e-propusnica.

“Danas im šaljemo zahtjev da se e-propusnice izdaju za područje nekadašnjih Općina (prema teritorijalnom ustrojstvu prije Domovinskog rata, op.p.), čime bismo bitno rasteretili PU i pomogli građanima da lakše mogu doći do roba i usluga”, kazao je Ivanović, dodavši i kako su odlučili kontrolirati i pojavu krivolova u šumama i na vodama.

“Svi ribočuvari i lovočuvari će moći nesmetano obilaziti svoje površine, jer imamo i situaciju da je krenuo u krivolov u šumama i na vodama. Ušli smo u Veliki tjedan, bit će pojačan interes za ribom i ovo moramo riješiti”, kazao je Ivanović.

Što se tiče propusnica za vlasnike i članove OPG-a koji imaju obradive površine u drugim jedinicama lokalne samouprave rekao je da lokalni stožeri imaju naputak Županijskog stožera da svim ljudima iz jedne obitelji za potrebu rada na zemlji izdaju propusnicu.

Komentari