U obilježavanje grada Varaždina uključio se i premijer koji je poručio: ‘Svima koji sudjeluju u borbi protiv koronavirusu osigurat će se dodatak na plaću’

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u subotu je obilježen Dan Grada Varaždina, a video vezom Varaždincima je čestitao i premijer Andrej Plenković, koji je zaželio da se grad i Varaždinska županija nastave kvalitetno razvijati uz poruku da će im na tom tragu Vlada i dalje biti partner.

Svečana je sjednica, u povodu Dana grada i blagdana svetog Nikole, održana je u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu samo uz nazočnost dobitnika ovogodišnjih priznanja, predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana i zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara, dok su ostali uzvanici sudjelovali video vezom.

Video vezom se na svečanu sjednicu uključio i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je rekao da Varaždin unatoč koroni želi biti okrenut budućnosti i razvijati se kao kulturno, sveučilišno i gospodarsko središte sjeverozapadne Hrvatske.

Premijer se osvrnuo i na aktualni situaciju u borbi protiv pandemije koronavirusa rekavši da je povećan pritisak na zdravstveni sustav.



“Ministarstvo zdravstva u stalnoj je komunikaciji s ravnateljem Opće bolnice Varaždin i nastoji pomoći slanjem medicinskih sestara, liječnika, uređaja, biti uz vas kad je sjeverno-zapadna Hrvatska najugroženija”, rekao je Plenković te zahvalio medicinskim sestrama i liječnicima na požrtvovnom radu.

“Vlada će donijeti odluku kojom će svima koji sudjeluju u borbi protiv covida 19 osigurati dodatak na plaću”, istaknuo je premijer.

Plenković je rekao i da je Vlada u korona krizi za gospodarstvo Varaždina odobrila 2446 zahtjeva za 32.409 radnika s isplaćenih 217 milijuna kuna, a na razini Varaždinske županije za 38.194 radnika isplaćeno je 320 milijuna kuna.

Kroz dosadašnju suradnju vrlo jasno smo pokazali, istaknuo je Plenković, da odnos prema Varaždinu i Županiji nije na razini simbolike, nego je odraz poštovanja i razumijevanja. Konkretnu poruku potpore svim stanovnicima Varaždinske županije dodatno nose projekti za koje je kroz EU fondove ugovoreno ukupno 1,1 milijardu kn, uključujući i projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda te izgradnju dnevne bolnice u Općoj bolnici Varaždin.

Video vezom se uključio gradonačelnik Ivan Čehok koji je naglasio da su sva ovogodišnja nastojanja zasjenjena ograničenjem pandemije, ali i da je svaka kriza šansa za sposobne.

“Provodimo dva gospodarska projekta. Jedan je komunalno opremanje zone Brezje, a drugi je završena dogradnja Tehnološkog parka. U samo mjesec dana novi su prostori popunjeni informatičkim tvrtkama do zadnjeg mjesta”, rekao je Čehok.

Gradonačelnik je istaknuo da je Varaždin sveučilišni grad s dva sveučilišta te da su i u krizi iskoristili usmjerenost prema obrazovanju, kulturi i sportu. “Vremena su neizvjesna, ali gledajući nagrađene imamo one koji su unatoč preprekama pokazali da ništa nije jače od ideje kojoj je vrijeme da se ostvari”, zaključio je Čehok.

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan istaknuo je da su, zahvaljujući potpori Vlade i nadležnih ministarstva, u Varaždinu realizirani su brojni projekti.

“Posebno bih istaknuo projekte koji su pred završetkom realizacije poput nove varaždinske knjižnice i obnove gledališta u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta”, rekao je Habijan. Dodao je da treba istaknuti i projekt obnove varaždinske sinagoge.

“Ovom obnovom Grad Varaždin barem donekle ispravlja nepravdu i posljedice bezumnih odluka iz svoje kratke, ali mračne prošlosti kada su neki naši sugrađani samo zbog svoje nacionalnosti, vjerske ili druge pripadnosti bili protjerani i ubijani”, kazao je predsjednik Gradskog vijeća.

Na svečanoj sjednici uručena su javna priznanja Grada Varaždina. Povelja počasnog građanina Grada Varaždina dodijeljena je dr. sc. Marinu Milkoviću, rektoru Sveučilišta Sjever, a nagrade za životno djelo glumcu Ljubomiru Kerekešu, prim. dr. Branislavu Kocmanu i gospodarstveniku Stjepanu Talanu.

Nagrade Grada Varaždina primili su Krešimir Čop, Darinka Hajduk Vučić, Josip Klein i Svjetlana Makaj. Dobitnici plaketa Grada Varaždina su Aeroklubu Aerodrom Varaždin, Auto škola Crnković, Hrvački klub Vindija, Varaždinsko književno društvo i Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi podružnice Varaždinske županije. Medalje Grada Varaždin dobili su Antica Bregović, Božidar Horvat, Zoran Jeftić, Marina Kereša, Miroslav Kocijan, Josip i Zdenka Levanić, Zdenko Marenčić, Marina Šimek, Rifat Trpeza te Lana Velimirović Vukalović.

 

Komentari