U nekoliko hrvatskih bolnica plaća liječnicima je značajno smanjena: Za dva dana ostala sam bez 1200 kuna

Boris Kovacev / CROPIX

Plaća za travanj u nekoliko je hrvatskih bolnica stigla smanjena, i to značajno. Dogodilo se upravo ono što je ministar zdravstva Vili Beroš obećavao da se neće dogoditi.

Među liječnicima koji su primili manje plaće su i oni iz KBC-a Zagreb. Anesteziologinji Yvonne Lončarić nisu obračunata dva dana koja su joj trebala biti plaćena. Drugim kolegama je, kaže, još gore.

Anesteziologinja sa zagrebačkog Rebra: Bila bih najsretnija da sam radila u svojoj bolnici

“Ako je pet tisuća kuna, koliko su kolege otprilike manje dobili za osam neplaćenih dana bez obzira na to kakvi su to dani, redovni ili nešto drugo, računajte da je to u slučaju mene, gdje je to dva dana, cirka 1000, 1200 kuna”, rekla je anesteziologinja Lončarić u razgovoru za RTL Danas.

O svemu je obavijestila Upravu bolnice. Traži da joj se plate svi dani kada je bila raspoređena da ostane kod kuće u pričuvi jer na to ima pravo po zakonu.



“Opravdani izostanak koji je sada aktualan u covid-krizi je nešto na što se ja osobno nisam rasporedila, ja bih bila najsretnija da sam radila u svojoj bolnici, nego je to bilo napravljeno zato da se smanji izloženost zarazi”, poručila je Lončarić.

Iz najveće hrvatske bolnice odgovorili su kako su se tijekom travnja zbog epidemije koronavirusa radili samo hitni i neodgodivi slučajevi pa se i broj prekovremenih smanjio. Najavljuju da će pogreške ispraviti ako ih je bilo.

“Određen broj radnika žalio se na obračun plaće te se vrše naknadne provjere i ako se utvrdi da je došlo do bilo kakvih pogrešaka, iste će se u najkraćem roku ispraviti i izvršiti korekcija plaće”, obavijestili su iz KBC-a Zagreb.

Liječnička komora zaprimila pritužbe, Beroš šuti

I Hrvatskoj liječničkoj komori žalili su se liječnici iz nekoliko klinika KBC-a Zagreb. Očekuju da se pogreška ispravi.

“To ne samo da je neprimjereno i izravno u suprotnosti s obvezujućom uputom Ministarstva zdravstva od 2. travnja nego se i smanjuje plaća liječnicima koji su bili na prvoj crti obrane protiv covid-epidemije, a istovremeno se od njih očekuje povećani angažman zbog nagomilanih lista čekanja”, rekao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Isti problem pojavio se u još nekoliko bolnica. Ministar Beroš danas je bez komentara. No, prošli mjesec, kada se isti problem pojavio s isplatama plaća za ožujak, govorio je da se prekovremeni rad mora platiti.

“Pacijentima poručujem da bez obzira da li oni meni pljeskali, mojim kolegama ili ne, barem ja osobno u svoje ime ću dati i poginuti za njih, dakle, meni njihova hvala ne treba. A državi, da biste imali svoje pozicije, trebate i nas. Sve liječnike koji su napustili ovu zemlju otjerala je ova država sa svojom organizacijom posla, nepoštivanjem liječnika”, dodala je anesteziologinja Lončarić.

Šefica Sindikata liječnika: Imamo pritužbe iz gotovo pola hrvatskih bolnica

U RTL-u Danas gostovala je i predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata ČulinovićČaić.

“Imamo pritužbe iz gotovo pola bolnica u Hrvatskoj. Radi se o tome da se kolegicama i kolegama koji su podijeljeni u dva tima i onima koji su bili u pričuvi nisu pripisivali sati da su u pričuvi ili ih se slalo na godišnje odmore”, kazala je Čulinović-Čaić.

Na pitanje što planiraju poduzeti, odgovorila je:

“Ja sam, nažalost, gospodinu Berošu odmah pisala dopis i njegovim službama na koji nisam dobila odgovor. Problemi se gomilaju i postoje. Konkretne poteze u smislu sudskih procesa ne planiramo trenutno. Akcija ‘Hoću raditi’ zakonito je pozvala liječnike da rade maksimalno 48 sati tjedno, pa ćemo onda pitati vladajuće kako planiraju nadoknaditi to”, istaknula je.

Pregovori s vladom su pred sindikatima, hoće li pristati na prijedloge vladajućih?

“U vrijeme dok liječnici obolijevaju 10 i pol puta više nego ostala populacija, a da napomenem – da tako svi obolijevaju, imali bi preko 20 tisuća oboljelih, apsolutno ne dolazi u obzir da mi pristanemo na prijedloge. Uskrate smo osjetili i odradili u trećem, četvrtom i petom mjesecu”, zaključila je Čulinović-Čaić za RTL.

Komentari