U nedjelju sunčanije, ali još ponegdje kiša, a onda opet južina i kiša

Marko Todorov / CROPIX

“Nedjelja će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi s oblacima i kišom, koje će tijekom dana postupno biti sve manje, a od zapada će se poslijepodne i razvedravati. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a temperatura zraka bit će uglavnom između 12 i 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj najniža temperatura od 10 do 12 °C, a najviša od 16 do 19 °C. Pritom u noći i ujutro oblačno, ponegdje uz mogućnost za maglu, a još treba računati i na mjestimičnu kišu. Danju dosta sunca, osobito poslijepodne. Sjeverni će vjetar prema kraju nedjelje okrenuti na jugozapadni i južni.

Na sjevernom Jadranu će nakon bure i sjeverozapadnjaka prema večeri zapuhati jugozapadnjak i zapadnjak, uz malo valovito more. Sunčana razdoblja tijekom dana nerijetko će biti dugotrajna, a uz više oblaka na kišu treba računati na širem riječkom području te u dijelu gorske Hrvatske, posebno potkraj dana. Temperatura će zraka danju porasti do oko 15 °C u gorju te do 18, 19 °C u Istri i Hrvatskom primorju.

U Dalmaciji nakon oblačne i kišne noći, ponegdje i jutra te dijela prijepodneva – uglavnom suho i sunčano. Puhat će jugo, zatim jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, uz obalu prolazno i bura. Najviša dnevna temperatura između 16 i 20 °C.



Podjednako će tempratura biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će se oblaci i kiša zadržati dulje nego drugdje na Jadranu. Postupno razvedravanje tek poslijepodne. Jugo, ponegdje još i jako, okrenut će na jugozapadni i zapadni vjetar, koji uglavnom na otvorenom mogu imati jake udare.”

Početkom tjedna južina i kiša pa stabilnije…

“Početkom tjedna jačanje južine i zatopljenje, ponegdje na zapadu unutrašnjosti i prilično vjetrovito. Kiša većinom samo u gorju, zatim u utorak i u većini područja. U srijedu nakon jutarnje magle uglavnom suho i sunčano s malo nižom najvišom dnevnom temperaturom.

I na Jadranu sredinom tjedna sunčano, s burom. Prije toga jugo, povremeno i jako, uz kišu u ponedjeljak uglavnom na sjevernom Jadranu, a u utorak, kada može biti i pljuskova s grmljavinom, i drugdje. Temperatura zraka neće se bitnije promijeniti.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Komentari