U nedjelju nam prijete bujične i urbane poplave, a u najvišem gorju moguće su i snježne pahulje

Pixabay

U nedjelju u unutrašnjosti sa zapada jače nablačenje s kišom, pogotovo u gorskim predjelima i obilnijom. Uz sjeveroistočni i sjeverni vjetar će zahladiti, a u najvišem gorju moguće su i snježne pahulje.

U prvim danima novog tjedna pretežno oblačno, povremeno s kišom, najčešće u istočnoj Hrvatskoj,  te i dalje svježe, uz umjeren sjeverni vjetar.

Upozorenja za sutra na najvišem su stupnju. Najviše kiše past će u riječkoj regiji, lokalno preko 60 litara po metru četvornom, što može rezultirati bujičnim i urbanim poplavama

Na širem području Gospića moglo bi pasti više od 40 mm kiše, pa bi i taj dio zemlje mogao biti ugrožen bujičnim poplavama. Na zagrebačkom području očekivana količina oborine je od 20 do 40mm, na karlovačkom od 35 do 45 mm.

Prijetit će nam sutra i grmljavinske oluje, osobito splitskom i riječkom području, gdje je vjerojatnost za grmljavinu viša od 60%. Neugodan će biti i vjetar, osobito bura, sutra, na zapadnoj obali Istre, na Kvarneru i Kvarneriću, gdje su izgledni udari od 65 do 75 km na sat, još i veći u podvelebitskom dijelu, od 65 do 85 kilometara na sat!

Vjetar će stvarati probleme u prometu, stoga ne krećite na put, ukoliko nije nužno! U gorju, moguće i ispod 1000 m nadmorske visine, kiša će prelaziti u snijeg. U Hrvatskim vodama budno se prate vodostaji Save, Une, Kupe i Korane, koji će rasti idućih dana, i moguće je proglašenje redovnih mjera obrane od poplava na Savi (Drenje Brdovečko). Ipak, veći problemi se ne očekuju, javlja N1.

Do kraja vikenda će oblaci s kišom i grmljavinom zahvatiti cijeli Jadran, a obilne oborine će biti osobito na sjevernom dijelu. U ponedjeljak će obilnije kiše biti na jugu, dok će na sjeveru prestati uz djelomično razvedravanje.

U utorak najmanje kiše. U nedjelju umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu će okrenuti na buru uz pad temperature. Zatim će se jaka bura i osvježenje postupno proširi duž cijele obale.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

 

 

Komentari