U Međimurju još jedan slučaj zaraze, a jedna osoba ozdravila

Srdjan Vrancic / CROPIX

U Međimurskoj županiji jedan je novi slučaj zaraze koronavirusom – riječ je bliskom kontaktu s prije zaraženom osobom, a dosad je u toj županiji oboljelo pet osoba od kojih je jedna ozdravila, objavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare župan Matija Posavec.

Od četiri zaražene osobe tri su iz iste obitelji. Dva su pacijenta hospitalizirana u Županijskoj bolnici u Čakovcu, stabilno su i nisu na respiratoru.

“Drugozaražena osoba koja je danima hospitalizirana na odjelu infektologije Županijske bolnice u Čakovcu dobrog je općeg stanja i kontrolni su nalazi pokazali prvi negativni test na koronavirus”, rekao je župan Posavec te dodao kako je dosad provedeno 98 testiranja.

Bolest unutar kruga obitelji – važna izolacija

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Višnja Smilović rekla je kako se obrađuju svi kontakti novozaraženih. Istaknula je da to širenje bolesti unutar obitelji upozorava na važnost samoizolacije te maksimalnog distanciranja i od okoline i od ukućana.



“Na primjeru ove obitelji ta samoizolacija je pokazatelj da se bolest, ako se javi, širi unutar kruga obitelji. Da se ne pridržava samoizolacije, krug kontakata bio bi još veći i bolest bi se daleko lakše širila”, objasnila je Smilović.

Voditelj Službe za granicu u međimurskoj Policijskoj upravi Krunoslav Fekonja izvijestio je kako je tijekom vikenda izdana 391 nova mjera samoizolacije, a trenutačno ih je aktivno 1278. Evidentirano je i 49 kršenja samoizolacije.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Josip Grivec dodao je kako je Nacionalnom stožeru poslan prijedlog vezan uz izdavanje propusnica da se Međimurje podijeli na tri područja prema policijskim postajama Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću.

Komentari