U KB Dubrava stižu novi respiratori te se otvaraju nova mjesta intenzivnog liječenja

Ilustracija Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić komentirao je stanje u bolnici rekavši kako je blago usporio rast pacijenata u odnosu na prošli tjedan te da stižu novi respiratori zbog gotovo popunjenih kapaciteta. 

Navodi kako je trenutno 430 hospitaliziranih bolesnika, od toga je 81 osoba na respiratoru. U protekla 24 sata preminulo je 13 bolesnika, a oko 280 ih je na kontinuiranoj terapiji kisikom, neki na visokim protocima što je korak do respiratora.

“Izuzetnim naporima Ministarstva zdravstva već danas je pet respiratora na putu prema Dubravi. Pripremamo otvaranje novih mjesta intenzivnog liječenja, a do kraja tjedna stiže još pet respiratora. To je složen proces, tu je niz dodatne opreme koju treba osigurati uz respirator”, objasnio je za N1.

Ističe kako je za očekivati da će za desetak dana do dva tjedna imati priljev bolesnika. Dalje dodaje kako se liječenje terapijom kisika pokazalo vrlo korisnim i u liječenju težih bolesnika.



Navodi kako zasad imaju dovoljno kapaciteta te mogu primiti još bolesnika unutar glavne zgrade. “Imamo 620 kreveta, sad smo na oko 400 i više, još imamo oko 200-tinjak kreveta”. Kada stignu svi respiratori, bolnica će ih imati ukupno 90 te su šatori postavljeni za slučaj nužde.

Smatra da će strože mjere pomoći, no pomogle bi i postojeće da ih se građani strogo pridržavaju.

 

Komentari