U Karlovcu se uselile prve dvije od 10 sirijskih obitelji

Ilustracija Foto: Cropix

U Karlovac su se uselile prve dvije od 10 sirijskih obitelji, a još se tri uskoro doseljavaju u Dugu Resu, piše u nedjelju Večernji list.

Dvije sirijske obitelji stigle su u Karlovac. Za njih, kao i za ostalih osam obitelji koje će u grad stići u idućih 14 dana, Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje uredio je deset stanova pa će obitelji, koje su iz svoje domovine pobjegle pred ratom bez ičega, moći početi normalan život, navodi dnevnik.

Stanovi su uređeni i namješteni za potrebe obitelji, što je državu stajalo oko milijun kuna, od čega su 75 posto iznosa bespovratna sredstva iz europskog Fonda za azil, migraciju i integraciju.

Obitelji su u izbjegličkom statusu, a u Hrvatskoj su do sada bili u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini. Iduće dvije godine bit će im pružena podrška u integraciji kako bi mogli početi samostalne živote u gradovima gdje će biti smješteni.



Zbog toga će djeca, a u deset sirijskih obitelji u Karlovcu bit će 48 odraslih osoba i 24 maloljetnika, biti upisana u karlovačke osnovne škole, a djeca koja su u dobi srednjoškolaca, ali u migracijama nisu nastavila školovanje, moći će se školovati u karlovačkim srednjim školama ili proći prekvalifikacije.

Već je pripremljena dokumentacija i obitelji su upisane kod karlovačkih liječnika koji će, u prvo vrijeme, imati prevoditelje. Odraslima će se pomoći u traženju posla.

“Riječ je o obiteljima koje su u svojoj domovini školovane, radili su, odgajali djecu, ali su zbog rata morale pobjeći. Više su godina bili u izbjegličkim kampovima u Turskoj, gdje su živjeli vrlo loše, a želja im je doći u zemlju gdje će moći nastaviti normalan život”, kazali su Večernjem iz humanitarne organizacije Isusovačke službe za izbjeglice koji su partner Vlade RH i MUP-a u projektu preseljenja.

Dodaju kako je deset sirijskih obitelji već smješteno u Sisku gdje prolaze proces integracije s lokalnim stanovništvom, donosi Večernji list

Komentari