U Karlovcu otvorena rekonsturirana Dnevna bolnica za dijalizu

Foto: Robert Fajt / CROPIX

U karlovačkoj Općoj bolnici u utorak je svečano otvorena rekonstruirana Dnevna bolnica za dijalizu s 24 kreveta i dijalizatora, u projekt je utrošeno 7,6 milijuna kuna, a svečanosti je nazočio i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ministarstvo zdravstva osiguralo je četiri milijuna, a Karlovačka županija iz decentraliziranih sredstava 3,6 milijuna kuna. Župan Karlovačke županije  Damir Jelić rekao da je ovo plod sjednice Vlade održane prije nešto više od godinu dana u Karlovcu.

Ministar Kujundžić za karlovačku je bolnicu rekao da je to u njegovom mandatu peti veliki projekt i „bolnica koja ima sve refernce i stručne i znanstvene“, te da je novi odjel „u rangu najboljih dijaliza u Hrvatskoj“.

„Ovdje postoje ljudi koji znaju, a sada imaju i top svjetsku opremu te smo u mogućnosti raditi i tzv. turističke dijalize“, rekao je Kujundžić.



Kujundžić: I u Karlovcu uskoro CT za program ranog otkrivanja raka pluća

Upitan hoće li Karlovac dobiti i CT uređaj niske doze zračenja, za program ranog otkrivanja raka pluća, Kujundžić je rekao da načelno ne trči s obećanjima, ali da vjeruje da će ga karlovačka bolnica dobiti uskoro.

„Projekt je spreman, bolnice će ga uskoro početi provoditi, a do sada se malo kasnilo zbog potrebe prilagodbe informatičkog programa, koji je sada riješen, te će liječnici u naredna dva dana dobiti obavijest po županijama u koje se bolnice i u koje vrijeme mogu upućivati pacijenti. Prvi pacijenti screening testa za rak pluća moći će ga obaviti već narednog tjedna“, rekao je Kujundžić.

Voditeljica Odjela nefrologije Vlasta Kupres rekla je kako je su u dnevnoj bolnici dobili opremu i uvijete koji zadovaljavaju sve standarde za pacijente koji dolaze na hemodijalizu tri puta tjedno na po četiri sata. Najsuvremenija oprema omogućava im, kaže, online hemodijafiltraciju što je danas „zlatni standard“ u hemodijalizi.

Osim toga i središnje pripremanje koncentrata za pročišćavanje  otrova iz krvi pacijenata omogućava, uz ultračistu vodu i sustav cijevi, najkvalitetnije moguće liječenje hemodijalizom. Sve to, pa i bolji uvjeti ležanja omogućuju smanjenje stresa organizma tijekom i nakon hemodijalize.

Dolaze i stranci koji su na proputovanju, a preko svojeg europskog osiguranja trošak hemodijalize u Hrvatskoj plaćaju preko njihove europske kartice, rekla je dr. Kupres i naglasila da će se od sada moći udovoljiti zahtjevima većeg broja stranaca.

Predsjednik Udruge hemodijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Davor Krčevski izrazio je zadovoljstvo unapređenjem hemodijalize u Karlovcu, dobivanjem toplog obroka, a ne više samo čaja i kruha s namazom, te što svi pacijenti mogu biti dijalizirani u dvije smjene i biti kod kuće do 22 sata.

Odjel je danas svečano otvoren ali pacijenti nove uređaje koriste već dva tjedna, rekao je ravnatelj Ervin Jančić. Kroz novu tehnologiju potrošnja vode svela se s 21 na oko sedam prostornih metara na dan, za omekšavanje vode trošilo se 200 kilograma soli, a sada 25 kilograma soli. Velika je ušteda i na koncentratu za dijalizu jer se više ne pretače iz ‘kanistara’, već iz četiri središnja rezervoara te je u dva tjedna umjesto 100 ‘kanistara’ bilo dovoljno njih 75, kazao je.

U Dnevnoj bolnici rade dva internista-nefrologa, 15 medicinskih sestara i tehničara te dva elektrotehničara.

Komentari