U izdvojenom mišljenju ustavnog suca Abramovića ima jazavaca, grizlija, muha i slonova…

Bruno Konjevic / CROPIX

Ustavni sudac, Andrej Abramović, iznio je svoje izdvojeno mišljenje o odluci Ustavnog suda o odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U nastavku prenosimo dio njegova izdvojenog mišljenja.

“…jazavčar ima 10 kg, a grizli medvjed 500 kg, tj. teži je 50 puta. Oba mogu ugristi čovjeka, i sigurno nitko ne želi biti ugrizen. Ali je neobično imati spremne sve mjere za obranu od grizli medvjeda, a onda – kao nužne – tražiti neke hitne nove mjere kad se pojavi jazavčar.

Virus SARS-Cov-2 je, nedvojbeno, opasan virus, ali, srećom, beskrajno manje opasan od nekih drugih virusa za koje već imamo pravila ponašanja. Teško se oteti dojmu da se najprije (da citiram Majakovskog) iz muhe napravilo slona, da bi se potom prodavalo slonovaču.


Nepotrebnost Stožera, međutim, nije najveći problem. Nije to čak niti njegova politiziranost.

Prvi problem je to što je sa Stožerom uspostavljeno tijelo opće nadležnosti, svojevrsni passepartout, koje se miješa u zakone i propise sviju vrsta što već kao pravna norma ima ozbiljnu manu, budući da načelo ustavnosti i zakonitosti traži da norma bude jasna i predvidiva adresatima, a što norma s općim i okvirnim ovlastima nikako ne može niti biti”, stoji u dijelu izdvojenoga mišljenja suca Andreja Abramovića, prenosi N1

Komentari