U Istri planiraju otvoriti terase kafića od ožujka ‘Ako se i sljedeći tjedan održi trenutno stanje, tražit ćemo da se ta mjera donese’

Dino Kozlevac N1

Načelnik županijskog Stožera Dino Kozlevac komentirao je epidemiološku situaciju u Istri rekavši kako od 1. ožujka planiraju otvoriti terase kafića. 

“Istra ima najmanju incidenciju na 100.000 stanovnika. Više nismo u trendu nego smo u povoljnom stanju. Oprezni smo jer okruženje oko nas nije dobro i pomno pratimo situaciju”, rekao je za N1.

Dodao je da zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji, u suradnji s Obrtničkom komorom i Cehom ugostitelja Istarske županije, zaključili su da mogu razmatrati popuštanje mjere što se odnosi na otvaranje terasa kafića.

“Na temelju stanja može se ići u otvaranje kafića, a idući tjedan ponovno ćemo razmotriti odluku. Ako se i sljedeći tjedan održi trenutno stanje, a nadam se da hoće, tražit ćemo da se ta mjera donese”, istaknuo je.



Navodi da bi se otvaranjem terasa ugostiteljima omogućio kvalitetniji rad. Nakon otvaranja terasa ugostiteljskih objekata planiraju procijenili učinke otvaranja, a onda polovicom mjeseca promišljati o daljnjem popuštanju mjera, pod uvjetom da je epidemiološka situacija povoljna, kako objašnjava.

Iako su kladionice i casina otvoreni diljem Hrvatske, u Istri su odlučili da ostanu zatvorene. “Donijeli smo odluku. Pazimo da ne akumuliramo rizike i tražili smo zadršku te mjere. Bio bih sretan da su svi sa zadrškom donosili mjere, kao što smo mi, da idemo što spremniji prema ljetnoj turističkoj sezoni.

Ističe da su nestrpljivi, ali i puni nade i razumijevanja. “Svjesni smo da naše odluke imaju velike posljedice i za ljude i za gospodarstvo i vrlo oprezno idemo prema tome da se od ožujka počnemo otvarati. Zdravlje ljudi je od presudnog značaja. Idemo sigurno i polako, moramo početi popuštati mjere”, poručio je.

Komentari