U Hrvatsku stigle nove pošiljke cjepiva, počinje cijepljenje prioritetnih skupina putem obiteljskih liječnika

Ilustracija

U Hrvatsku su stigle nove pošiljke cjepiva, 22.000 doza Pfizerova te 16.800 doza Modernina, a do kraja mjeseca ukupno 200.000 doza cjepiva.

Epidemiolog Bernard Kaić (HZJZ) istaknuo je da će cijepljenje u cijeloj Hrvatskoj početi putem obiteljske medicine, a da će posljednji krenuti grad Zagreb u ponedjeljak. Većina će županija staviti punktove u funkciju kada dođu još veće količine cjepiva, no Kaić ne vjeruje da bi se to moglo očekivati prije početka ožujka, piše HRT.

Istaknuo je da popis cijepljenih službeno neće biti objavljen. “To su liječničke tajne koje nikada neće dobiti od nas iz zdravstvenog sustava, mediji niti javnost”.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je Rusija spremna dostaviti Hrvatskoj cjepivo Sputnik te da se sada s HALMED-om razmatra što se pravno može učiniti.



Promijenit će se, kaže, i zakon kako županijski stožeri, poput primorsko-goranskog, ne bi imali ovlasti govoriti da se stariji od 65 ne cijepe AstraZenecinim cjepivom.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je moguće da se taj predmet uputi stručnim komorama, a i da se navedeni predmet ako ima elemenata kaznenog djela upute na daljnje postupanje nadležnom državnom odvjetništvu.

Cijepljenje preko reda

Preko reda cijepili su se i bivši potpredsjednik Vlade Slavko Linić te koprivničko-križevački župan Darko Koren. Ravnateljica ZZJZ-a Koprivničko-križevačke županije Blaženka Vadla izjavila je da je ona osobno pozvala župana koji, kako je rekla, nije niti planirao niti je najavljivao da bi se cijepio.

Iako je na prošloj konferenciji rekla da se cijepio i jedan novinar,

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić, koja je izjavila da se preko reda cijepio i jedan novinar, rekla je da ona nijednom novinaru nije omogućila cijepljenje preko reda objasnivši da se jedan od novinara “okolo hvalio nekome koga ona zna da se cijepio ili cijepila protiv nije važno čega, preko reda”.

Komentari