U Hrvatsku dopremljeno još 86 tona medicinske opreme. Stigli i respiratori i maske koje je donirao Jack Ma

Zrakoplov SF Airlines na izravnom letu iz Šangaja za Zagreb sletio je u nedjelju rano ujutro u Međunarodnu zračnu luku Zagreb Franjo Tuđman i dopremio oko 86 tona zaštitne opreme potrebne hrvatskom zdravstvenom sustavu i ostalim službama tijekom epidemije koronavirusa.

Riječ je o sedmoj i za sada posljednjoj pošiljci na izravnim letovima iz Kine za Hrvatsku, priopćila je Služba za odnose s javnošću Ureda Predsjednika Vlade.

Kako je istaknuto, osiguranje opskrbljenosti zdravstvenoga i ostalih sustava zaštitnom opremom planira se nastaviti dopremom kopnenim i morskim putem.

Na današnjem letu stiglo je oko 80 tona dezinficijensa i maski koje je Hrvatska kupila od tvrtke Sinopharm te oko šest tona donacija.



Letom je dopremljena vrijedna donacija mehaničkih ventilatora, testova na koronavirus te maski i vizira Zaklade Alibaba i Zaklade Jack Ma. Riječ je o donaciji koja je dio niza sličnih inicijativa dviju zaklada da se dijelovima svijeta pogođenima epidemijom osigura pomoć. Zaklade se također bave financiranjem istraživanja i razvoja cjepiva kako u Kini, tako i na Peter Doherty Institute for Infection and Immunity u Melbourneu i Columbia University u New Yorku.

Letom su, među ostalim, dopremljene i donacija tvrtke MEHECO Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, pokrajine Zhejiang prijateljskoj Istarskoj županiji, donacija Stožeru civilne zaštite inicijative CitizenGO te gospodina Caija Yua, poduzetnika zaslužnoga za otvaranje franšize zagrebačkog Muzeja iluzija u Šangaju.

Komentari