U Hrvatskoj čak 91% vozača telefonira za volanom

Pixabay

Zbog Martinja su ovaj vikend pojačane policijske kontrole na cestama, a osim alkohola, jedan od najvećih neprijatelja sigurnog prometa je – mobitel. Čak 91% vozača u Hrvatskoj telefonira za volanom, što vrlo često uzrokuje prometne nesreće.

Ususret Svjetskom danu prisjećanja na stradale u prometnim nesrećama, održava se završnica kampanje “Dan bez mobitela u prometu”, kojoj je cilj osvijestiti koliko ta loša navika može biti opasna.

Uporabom mobitela u vožnji bez korištenja hands free uređaja vozači ugrožavaju vlastitu sigurnost i život, ali i život ostalih sudionika u prometu, poručeno je s konferencije za novinare u sklopu završnice kampanje koja se organizira već šestu godinu. Kampanja je usmjerena na osvješćivanje o opasnostima korištenja mobitela za volanom, na biciklu, motociklu.

 



Predsjednik Hrvatske udruge managera sigurnosti Alen Ostojić apelirao je na vozače da razmisle o potrebi korištenja mobitela u vožnji “jer je ljudski život za razliku od mobitela nema rezervnog dijela”.

 

Policijski savjetnik Miron Huljak iz Ravnateljstva policije, Službe prometne policije rekao je kako razgovor mobitelom tijekom vožnje automobilom bez hands free uređaja smanjuje koncentraciju.

 

– Opet vidimo ljude u krasnim autima, koji sigurno imaju hands free uređaje, opet razgovaraju s mobitelom u ruci. I ponovit ću, to uvijek ponavljam, gdje god došao – nije stvar samo držanja mobitela u ruci, stvar je koncentracije na vožnju. A voziti sigurno i razgovarati na mobitel u isto vrijeme – to nek priča tko god kome hoće – sretan je svatko kome se ništa ne dogodi kad to radi, rekao je Huljak.

Napomenuo je i kako je biciklistima ublažavanjem zakona dopušteno korištenje jedne slušalice što, kaže, također nije najsretnije rješenje ali je bolje nego obje.

 

Hrvatskoj nedostaje sustavne edukacije od najranije dobi, naglasio je Huljak.

 

Naveo je kako prema statističkim podacima za prvih deset mjeseci ove u odnosu na prošlu godinu imamo smanjenje smrtno stradalih u prometnim nesrećama za desetak posto te smanjenje prometnih nesreća sa smrtno stradalima za gotovo 13 posto. No, bilježi se porast broja lakše ozlijeđenih (za desetak posto) i teško ozlijeđenih osoba (za četiri posto) uz istodobno snažno povećanje prometa pogotovo u vrijeme turističke sezone, jer se sav tranzit vratio u Hrvatsku. Bitno je da policija kao nositelj Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa pomalo uspijeva stvoriti sinergijsko djelovanje svih onih kojima za zadaća pridonijeti sigurnosti cestovnog prometa, pa tako i Hrvatska udruga managera sigurnosti istaknuo je Huljak.

 

Ove je godine za doprinos u kampanji nagrađen autor prigodne pjesme Mate Landeka koji je izrazio nadu da će vozače ponukati da ne koriste mobitel u vožnji. Nositelj projekta je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, a podupiru ga Ministarstvo unutarnjih poslova i Grad Zagreb.

Komentari