U Hrvatskoj 1126 zaraženih koronavirusom, nova smrt u Zadru

U Općoj bolnici u Zadru noćas je preminula prva osoba oboljela od koronavirusa u tom gradu, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Riječ je o 88-godišnjem pacijentu, kroničnom bolesniku, koji je bio na respiratoru, a bio je u kontaktu sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu, navode u priopćenju.

Od 30 uzoraka jučer poslanih na analizu, još su tri osobe pozitivne na koronavirus u Zadarskoj županiji i svi su kontakti s prethodno oboljelima iz biogradske bolnice. Na zadarskom području sada je 53 pacijenata zaraženih koronavirusom, a tri su na respiratoru u Općoj bolnici Zadar.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji koronavirusom zaraženo i dijete

U Vukovarsko-srijemskoj županiji tri su novozaražene  osobe – dvije iz Vinkovaca i dijete iz Nuštra, pa je sada u toj županiji od koronavirusa ukupno oboljela 21 osoba, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.



S jučerašnjim danom testirano je 244 osoba, a za 15 osoba se čeka nalaz, navode iz Stožera dodajući kako se u samoizolaciji na području županije nalazi 616 osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana bila je jedna dojava o kršenju samoizolacije za koju se utvrdilo da je neosnovana.

U objektima za karantenu nalazi se šest osoba te četiri vozača kamiona. COVID-19 ambulante su imale dva poziva osoba bez sumnje na koronavirus te su im dani odgovarajući savjeti.

Vinkovačka bolnica ima sedam hospitaliziranih osoba pozitivnih na koronavirus, dok se ostale osobe s blažim simptomima bolesti nalaze u kućnoj samoizolaciji.

U Istri dvije osobe pozitivne na koronavirus

U Istarskoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom kod osoba koji su od ranije u samoizolaciji, a riječ je o bliskim kontaktima već pozitivnih osoba sa sjeverozapada Istre, potvrdio je u nedjelju načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

“Od ukupno ispitanih 82 uzorka brisa osoba koji su u petak poslani na analizu u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti, dva su uzorka pozitivna na koronavirus. Radi se o osobama iz samoizolacije u bliskom kontaktu s već pozitivnim osobama iz već obrađenih, epidemiološki poznatih događaja sa sjeverozapada Istre”, naveli su iz županijskog Stožera.

Tijekom jučerašnjeg dana na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula uzorkovanjem je uzeto trinaest uzoraka briseva koji su dostavljeni u laboratorije u Zagreb, čiji će rezultati biti poznati u ponedjeljak.

U Istri je inače do sada ukupno zaraženo 76 osoba.

Policijska uprava istarska zahvalila je u priopćenju za javnost svima koji su tijekom subote poslušali upute Stožera civilne zaštite i ostali kod kuće.

“Policijski službenici obilazili su sva javna mjesta na kojima bi se građani mogli okupljati te su provjeravali poštuju li svi Odluku o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, a s tim aktivnostima će nastaviti i u nedjelju”, navode iz istarske policije. Građane pozivaju da i ovu nedjelju provedu kod kuće te da izlaze samo ako je to nužno, a one koji će ipak boraviti na otvorenom prostoru, da vode računa o tome da se ne grupiraju i da održavaju socijalnu distancu.

Poslijepodne u Gaženicu stiže katamaran iz Ancone

Danas kasno poslijepodne u luku Gaženica uplovit će katamaran iz Ancone s hrvatskim državljanima koji se nisu mogli vratiti iz Italije te nekoliko državljana Crne Gore. Putnike će dočekati tim epidemiologa, državni sanitarni inspektori te djelatnici PU zadarske. Nakon trijaže, u pratnji policije bit će prepraćeni, odnosno selektirani na one koji pripadaju Zadarskoj županiji i one koji putuju u druga područja.

Svi putnici obvezni su nakon dolaska biti 14 dana u kućnoj samoizolaciji, ako za to nemaju mogućnosti, osigurana im je karantena.

‘IZGLEDA DA JE U SAD-u USPOSTAVLJENO JEDNO CJEPIVO’ Markotić upozorila: Socijalna distanca u ovoj epidemiji je presudna, važno je ne okupljati se

Ravnateljica klinike “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić gostovala je u Dnevniku HTV-a i komentirala stanje u Hrvatskoj sa zaraženima koronavirusom.

Markotić naglašava da samo zajedno možemo uspjeti.

“To bi bilo, kako se sad držimo, mogli bismo reći da stvar držimo pod kontrolom, moramo se držati toga, a ne se odmah ohrabriti, a ne odmah izlaziti, ovaj virus ima neke čudi koje je teško objasniti. Medicinska tehnika je napredna, vrhunska, prije tri tjedna izašla je studija kineskih stručnjaka, o djelovanju virusa, vezivanja, strukturi virusa, to nam daje veliku šansu da znanstvenici znaju u kojem smjeru u razvoju cjepiva treba ići. Izgleda da je uspostavljeno jedno cjepivo u SAD-u, ima nekih izgleda da bi se moglo ići prema prvoj fazi kliničkih ispitivanja”, kaže Markotić.

‘IZGLEDA DA JE U SAD-u USPOSTAVLJENO JEDNO CJEPIVO’ Markotić upozorila: Socijalna distanca u ovoj epidemiji je presudna, važno je ne okupljati se

Komentari