U hrvatskim svetištima sve je spremno za blagdan Velike Gospe

Marija Bistrica Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U nedjelju, 15. kolovoza, katolička crkva slavi jedan od najvećih blagdana, Veliku Gospu. Riječ je svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Svetišta se pripremaju za ovaj blagdan. 

“Velik je to blagdan, kod nas se to još zove Božić usred ljeta. Imamo najviše marijanskih svetišta. Nema mjesta i sela u kojem barem jedna kapelica nije posvećena Majci Božjoj. Sutra i danas mnogi hodočaste, bit će bdijenja u mnogim crkvama diljem Hrvatske, rekao je mons. Josip Kuhtić, rektor zagrebačke katedrale u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Iako će zagrebačka katedrala biti zatvorena kao i prošle godine, održat će se euharistijska slavlja.

Kraljica Hrvata

Još od 7. stoljeća Majka Božja se naziva Kraljicom Hrvata.



“Nadbiskup Bauer 1935. je svečano okrunio Majku Božju na Mariji Bistrici, krunama koju su nosili hrvatski kraljevi. To je službeni datum otkad Majku Božju zovemo Kraljicom Hrvata. Vladimir Maček je darovao dragulje svoje pokojne majke da se stave na krunu Majke Božje”, rekao je Kuhtić

Monsinjor Kuhtić otkrio je i od kada se u Sinju održava procesija sa slikom Majke Božje.

“Vjernici su morali bježati iz Sinja kad su došli Turci već u 14. stoljeću. Krajem 17. stoljeća oni se opet vraćaju u Sinj i sa sobom nose sliku Majke Božje, za koju se govori da je najvjerojatnije bila naslikana u Veneciji. Napravljena je poznata crkva koja je posvećena Majci Božjoj. Kada su Turci opet 1715. opsjedali Cetinsku krajinu, onda su franjevci uzeli sliku Majke Božje i povukli se u tvrđu gdje su se molili, tamo su bili hrvatski vojnici. Ne zna se što se dogodilo, Turci su se naglo povukli. Stoji zapisano da su vidjeli jednu figuru, Majku Božju kako šeće zidinama, prepali su se i naglo povukli. To je čudesno djelovanje i mi otad svake godine imamo procesiju slike Majke Božje Sinjske”, otkrio je.

U Sinju ove godine zbog epidemije koronavirusa neće biti procesije.

“Bit će euharistijska slavlja, prilika za ispovijed. Vjerujem da su franjevci dobro i razborito odlučili, dobro je da smo pažljivi. Mnogi su se bunili, ali dobro je da ne dajemo povoda”, poručio je.

Monika Vrgoč, direktorica TZ Sinj, rekla je kako vjernici u Sinj pristižu vjernici iz cijele Hrvatske i susjedne BiH još od prošle subote.

“Naš grad i svetište su dobro posjećeni. Unatoč epidemiološkoj situaciji, sve se odvija u najboljem redu”.

Za odmor hodočasnika je osigurana odgovarajuća infrastruktura, uz poštivanje epidemioloških mjera. “Sigurnost je broj jedan što nas u ovo vrijeme održava, naravno da moramo biti odgovorni. Trudimo se i trudit ćemo se da se ta slika očuva i dalje”.

Ove godine u Sinju neće biti misa, ali će se održati 27 misa kako bi svi vjernici mogli sudjelovati.

“Svi smo zbog toga malo tužni, ali ja sam s druge strane sretan, miran, zadovoljan, hodočasnika je dosta. Divim se svim tim ljudima koji su pohodili naše svetište. U dvorištu imao 500 sjedećih mjesta, u crkvi 200, tako na misi može biti oko 1000 ljudi. U crkvi nosimo maske, pokušavamo balansirati koliko se može”, rekao je fra Ante Čovo, gvardijan samostana Čudotvorne gospe Sinjske.

Svečana misa održat će se danas u 18 sati koju predvodi mons, Jure Bogdan. U nedjelju su dvije svečane mise, u 11 sati koji predvodi nadbiskup Marin Barišić te u 18 sati.

“Mi slavimo ovogodišnju Gospu pod motom “Gospe izmoli nam mir i pouzdanje”. U ovim turobnim i košmarskim vremenima mir nam je potreban, bilo unutarnji, društveni, politički, ali i pouzdanje u sebe, znanost, institucije itd”, rekao je fra Čovo.

Velika Gospa u Stenjevcu

Vjekoslav Meštrić, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu, kako se za ovaj veliki blagdan vjernici duhovno priprema kroz devet dana. “Sva slavlja ćemo slaviti u Gospinom parku uz crkvu”.

Mise će biti u 6, 7.30, 9, 11 i 18 sati. Prve dvije mise ćemo prdvoditi mi domaći svećenici.

“Imamo i pobožnosti, no zbog mjera koje su na snazi imat ćemo kraću procesiju. Nemamo ophod oko oltara jer poštujemo mjere koje su za zatvoreni prostor. Oni koji žele, uz podršku redara i održavanje mjera, moći će napraviti i ophod. Prije svake mise, bit će pobožnost Majci Božjoj, a svećenici će biti na raspolaganju za ispovijed”, rekao je Meštrić.

 

Komentari