U Gospiću obilježena 29. obljetnica ustrojavanja 9. gardijske brigade “Vukovi”

U Gospiću se svečano obilježava 29. obljetnica ustrojavanja 9. gardijske brigade “Vukovi” i istoimene motorizirane bojne. Obilježavanje je počelo svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a središnja svečanost održana je u vojarni brigade. Kroz 9. gardijsku brigadu prošlo je više od 5 tisuća pripadnika iz Like, Rijeke, Primorja te s Kvarnera i otoka. U obrani Hrvatske život je dalo 56 pripadnika, a 211 ih je ranjeno.

“9. gardijska brigada Hrvatske vojske bila je od presudnog značaja za obranu grada Gospića i okosnica obrane na širem području ličke bojišnice te u akcijama Maslenica. Medački džep, Ljeto 95. i u pobjedničkoj operaciji Oluja”, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

“Prije 30 godina našu zemlju je branilo malo dobrih ljudi i ti su, ma što mi mislili o tome, bili najbolji i najhrabriji među nama. Ne zovu se slučajno branitelji, ne zovu se slučajno oni koji su obranili Hrvatsku jer tada se radilo samo o obrani. Oružja nije bilo, a bilo je malo hrabrih i odvažnih ljudi. Bilo ih je jako malo. Govorim o tisućama i to je istina. Ovo što se danas događa i što se događa ovih tjedana i mjeseci po cijeloj Hrvatskoj je podsjećanje i borba protiv zaborava”, naglasio je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

 



Komentari