U gorju snijeg, na Jadranu mjestimice orkanska bura, u prekidu je više trajektnih i katamaranskih linija; HAK upozorava: Ne krećite na put bez zimske opreme

Cropix

Na dan zaljubljenih vremenske prilike polako će se smirivati, no i dalje će biti hladno, ponegdje i uz lepršanje pahulja, na Jadranu i razmjerno vjetrovito pa će mnogima ipak biti ugodnije u toplome.

“U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno oblačno, zatim će se razvedriti, uz umjeren sjeverni vjetar. Jutro ponovno hladno s temperaturom od -10 do -8 °C, a poslijepodne oko 2 °C.

Veći dio dana u središnjoj Hrvatskoj prevladavat će sunčano vrijeme, no u noći i rano ujutro bit će oblačnije uz malo snijega, uglavnom u Pokuplju i na Banovini. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od -7 do -5 °C, a najviša oko 2 °C.

Ujutro na zapadu zemlje prolazno povećana naoblaka, u gorju mjestimice i snijeg, a snijega nošenog burom može biti i ponegdje uz obalu sjevernog Jadrana. Popodne sunčanije. U gorju će puhati umjeren do jak sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jaka i olujna bura, a podno Velebita u noći i ujutro mjestimice i orkanska. Temperatura zraka od -10 ujutro do -2 °C u drugom dijelu dana. Na obali i otocima ujutro blagi “minusi”, a najviša temperatura od 2 do 6 °C.



Jaka bura na Jadranu

Dalmacija će u nedjelju biti većinom sunčana te i dalje hladna i vjetrovita. Puhat će jaka i olujna bura, podno Biokova moguće s orkanskim udarima, zbog čega će more biti valovito i jače valovito. Temperatura većinom od -1 do 4 °C, ali u unutrašnjosti ujutro hladnije.

Podjednaka temperatura bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, uz jaku i olujnu buru. Još rano ujutro umjerena naoblaka, zatim razvedravanje.”

Porast temperature, od srijede i vjerojatnosti za oborine

“Na Jadranu će temperatura zraka biti u osjetnom porastu, osobito dnevne vrijednosti, a bura će oslabjeti. Najviše sunčanog vremena vjerojatno će biti u u ponedjeljak, nakon čega će sa zapada pristizati sve više oblaka, u srijedu i mjestimična kiša.

I na kopnu će srijeda biti najoblačnija, ponegdje s oborinom, a iako će u ponedjeljak sunca biti u izobilju, zbog vedre i tihe noći, jutro će biti najhladnije. Zatim će temperatura porasti.

HAK upozorava: Ne krećite na put bez propisane zimske opreme 

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Snijeg otežava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru.

Na Jadranu puše bura, povremeno s olujnim udarima pa su brojne zabrane na cestama u priobalju, a u prekidu su pojedine trajektne i katamaranske linije.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez propisane zimske opreme.

Zbog olujnog vjetra zabrana je prometa za sva vozila:

  • autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (osobna vozila mogu obilazno cestom Gračac-Obrovac-Karin, a ostali preko Knina),
  • Jadranskom magistralom (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene,
    državnom cestom Maslenica-Zaton Obrovački (DC54),
  • na mostu Dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku (obilazak cestom Lozica-Mokošica-Sustjepan),
    na Paškom mostu.

Samo osobna vozila mogu prometovati:

  • autocestom A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale je državnom cestom kroz Gorski kotar – DC3),
  • Jadranskom magistralom (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja,
  • državnom cestom Gračac-Zaton Obrovački (DC27).

Na državnoj cesti Udbina-Klapavice (DC1 ) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na autocesti A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na Krčkom mostu (DC102) zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna zimska oprema u Lici na državnoj cesti DC25 Gospić-Karlobag.

Za sav promet zatvorene su ove državne ceste

Vozi se otežano na prometnicama u Sisačko-moslavačkoj županiji, osobito na prilazima Petrinji, Glini, Sisku te okolnim mjestima. Pozivamo vozače da prate upute nadležnih službi.

Zbog snijega i leda za sav promet zatvorene su državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan, županijska cesta ŽC5199 Sušanj-Štirovača i lokalna cesta LC 59133 Oltari (Ž5126) – Zavižan (NP »Sjeverni Velebit«). te LC59064 Bunić -Pećani.

 

 

Komentari