U godinu dana u Hrvatskoj izgorjelo desetak autobusa, Bulj optužuje ministarstvo da pogoduje prijevozniku

Damjan Tadic / CROPIX

Prošle godine u Hrvatskoj je izgorjelo desetak autobusa. Negativan trend nastavljen je i u ovoj godini požarom školskog autobusa Čazmatransa koji je u utorak izgorio u Velikoj Trnavi kod Garešnice te autobusa sinjskog prijevoznika koji je na putu od Sinja do Splita planuo na Klisu.

Saborski zastupnik Mosta iz Sinja Miro Bulj upozorio je da je jučerašnji požar autobusa bio četvrti u kratko vrijeme u sinjskom kraju. O svemu je obavijestio nadležno ministarstvo i inspekciju koji ne poduzimaju ništa već “bacaju maglu” u oči narodu Sinja i Cetinskog kraja pogodujući vlasniku Promet Sinj.

“Ovo je stvarno sramota da se naši učenici boje ići u školu da ne bi nastradali u požaru autobusa. Strahote prolaze i njihovi roditelji. Sinoćnji požar je već četvrti u kratkom vremenu. O svemu sam obavijestio nadležne institucije, ali one šute. Katastrofa je koliko se lokalni čelnici boje vlasnika autobusa pa je čak i sinjski kolodvor preuzet nezakonito. Osobno sam zbog toga podnio kaznene prijave”, rekao je Bulj.

Povijest požara na sinjskim autobusima počinje krajem rujna prošle godine u Biteliću kod Sinja gdje je planuo autobus u kojem se u tom trenutku nalazilo dvoje djece i vozač. Gasiteljima Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Sinje trebalo je više od sat vremena da savladaju buktinju, no unatoč tome autobus je u potpunosti izgorio.



Sredinom listopada 2019. godine na staroj Kliškoj cesti izgorio je još jedan autobus istog prijevoznika. Prava je sreća da nitko od putnika, kojih je bilo dosta u autobusu, baš kao i đaka, nije nastradao. Dan kasnije “zadimio” je još jedan autobus sinjskog prijevoznika i to, kako se kasnije pokazalo, zbog sustava grijanja.

U utorak je i na trogirskom kolodvoru izgorio autobus Prometa Split. Srećom u požaru nitko nije ozlijeđen, no nastala je veća materijalna šteta. Vatru su, prije dolaska vatrogasaca, s vatrogasnim aparatima pokušali ugasiti vozači autobusa.

Školski autobus Čazmatransa izgorio je jučer i u Velikoj Trnavi kod Garešnice i to, kako se utvrdilo očevidom, zbog tehničkog kvara na zadnjim desnim kotačima. U 2018. godini riječki autobusi Autotrolej su u samo mjesec dana zabilježili čak tri požara na svojim vozilima.

Autobus Croatia busa, koji je vozio na liniji Dubrovnik-Zagreb, izgorio je u potpunosti početkom prošle godine nedaleko Zadra. U ožujku 2019. godine zabilježen je i požar ZET- ovog autobusa na Selskoj cesti u Vukovini.

Sredinom lipnja prošle godine zapalio se autobus na autocesti Varaždin-Zagreb, gorio je ljetos i autobus na Ilijinoj glavici u Dubrovniku, na Makarskoj rivijeri zbog čega je bilo evakuirano 40 putnika. U studenom iste godine je izgorio i autobus koji se zapalio na vidikovcu Papuk, na cesti između Orahovice i Kutjeva. Sva djeca koja su se nalazila u autobusu na vrijeme su izišla i tako izbjegla katastrofalne posljedice.

Do požara u autobusima dolazi većinom zbog zapaljenja električnih instalacija, kvarova na motoru, zbog istjecanja goriva, sustava grijanja. Prema podacima Sindikata hrvatskog vozača, prosječna starost autobusa koji prevoze školsku djecu je 12 godina. Općenito starost autobusa se kreće oko 15 godina, dio njih koji su izgorjeli prethodno su tehnički pregledani, te su prošli sve testove. Cijena novog autobusa okvirno iznosi oko 200 tisuća eura pa prijevoznici uglavnom kupuju polovna vozila.

Komentari