U Dubrovačkoj županiji nema novooboljelih, dvije osobe ozdravile

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novozaraženih od koronavisusa, pa je i dalje ukupan broj pozitivnih 98, a dvije osobe su ozdravile i sad ih je ukupno šest, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić rekao je da je stanje u dubrovačkom Domu za starije ‘relativno dobro’ s obzirom na brojnost korisnika, ali i kako se ne može sigurno znati tko je unio virus u ustanovu.

“Korisnici doma su pod nadzorom. Ne izlaze iz soba i donosi im se hrana. Dezinficirani su zajednički prostori, a tijekom dana će biti i sobe zaraženih. Manji dio djelatnika koji nije bio u kontaktu s oboljelima, a bili su negativni na koronavirus, mogu opet raditi, a veći dio djelatnika koji su bili u kontaktu, a isto su negativni, su u samoizolaciji“, rekao je Lakić i napomenuo kako će po jedan korisnik i djelatnik danas biti ponovo testirani.

Dodao je kako je među 98 pozitivnih u županiji 53 muškaraca i 45 žena.



“Prosječna dob je 57 godina, a najviše ih je u dobnoj skupini 50 do 59 godina. Najviše, po 26, je iz Konavala i Dubrovnika“, naveo je Lakić. Od početka testiranja na analizu je iz Dubrovačko-neretvanske županije poslano 889 uzorka.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 35 pozitivnih, od kojih 22 na Odjelu za infektologiju, četiri na Odjelu za intenzivno liječenje i jedan je intubiran, a devet u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma.

Dubrovačka bolnica raspolaže s jedanaest stacionarnih i šest pokretnih respiratora, uz još deset uređaja za anesteziju koji se mogu prilagoditi za respiraciju, dok se u idućih mjesec dana očekuje dostava još deset respiratora.

Pacijent u regionalnom respiratornom centru Križine na KBC-u Split intubiran je i životno ugrožen, a jedan je pacijent u Kliničkom centru “Fran Mihaljević” u Zagrebu. U samoizolaciji je pet bolničkih liječnika, sedam medicinskih sestara i jedan nemedicinski djelatnik.

Pod mjerom samoizolacije su 324 osobe, a u protekla 24 sata nije bilo novih kršenja pa je ukupan broj prekršitelja i dalje osamnaest. U 48 sati na županijskim graničnim prijelazima prometovao je vrlo mali broj vozila.

Komentari