U četvrtak sunčano, vruće i sparno, mogući lokalni pljuskovi

Ilustracija Foto: Pixabay

Prvog dana srpnja oni koji su bili na obali mogli su uživati u čarima našeg Jadrana, a oni u unutrašnjosti u ljepoti prirode, samo što su taj ugođaj kvarile vrućina i sparina.

Slično se očekuje i sutra, a na kopnu uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice može biti pljuskova i grmljavine. Prema sinoptičkoj karti, bit ćemo u polju izjednačenog i malo sniženog tlaka zraka, a zbog zadržavanja vlažnog zraka, atmosfera neće biti posve stabilna.

Sutra u istočnim krajevima pretežno sunčano, vruće i sparno. Poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka ponegdje može biti pljuskova i grmljavine, osobito u zapadnoj Slavonji. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 21, a najviša dnevna između 32 i 34.

Slično se očekuje i u središnjim krajevima – pretežno sunčano i vruće. Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi, osobito uz granicu sa Slovenijom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, navečer sjeverni. Temperatura slična kao na istoku.



Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i vruće.

U gorskim krajevima i unutrašnjosti Istre uz umjeren i jak razvoj oblaka ponegdje su mogući pljuskovi i grmljavina. Puhat će povremeno umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 19, uz obalu između 23 i 25. Najviša dnevna od 26 do 30, na moru između 31 i 33.

U Dalmaciji obilje sunčanog vremena, ali sredinom dana i poslijepodne ponegdje s malom do umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 20, uz obalu između 23 i 25, a najviša dnevna od 33 do 35 stupnjeva.

Na južnom Jadranu slično – sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, pri čemu će more biti mirno ili malo valovito. Temperatura slična kao na srednjem dijelu.

U petak u unutrašnjosti promjenljivo i nestabilno s pljuskovima i grmljavinom, koji mogu biti i izraženiji, uz pad temperature zraka. U subotu još ponegdje kiša i pljuskovi, uglavnom na istoku i u gorju. U nedjelju ponovno pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće.

U petak na sjevernom Jadranu promjenljivo s kišom i pljuskovima, a u subotu pljuskova koji mogu biti obilniji bit će uglavnom u Dalmaciji. U nedjelju većinom sunčano i vruće. U petak će na sjevernom dijelu zapuhati bura, koja će u subotu pojačati i proširiti se i na dio srednjeg Jadrana, dok će u nedjelju postupno oslabjeti.

Dakle, u četvrtak posvuda sunčano i vruće, ali na kopnu uz mogućnost pljuskova. U petak u većini krajeva promjenljivio i nestabilno, osobito u unutrašnjosti, gdje će i osvježiti. Od subote postupan prestanak kiše, ali uz obalu jaka, ponegdje i olujna bura, koja će u nedjelju postupno oslabjeti, prognozirao je Dragoslav Dragojlović za HRT.

Komentari