U čemu je razlika između covid-potvrde i potvrde o preboljenju?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Danas smo u Hrvatskoj imali 1925 novozaraženih, 820 hospitaliziranih i 116 pacijenata na respiratoru. Iz HZJZ-a kažu da je krivulja novozaraženih ponovno uzlazna.

Usporedno s novim pogoršanjem epidemiološke situacije u Hrvatskoj, posljednja tri dana primjenjuju se obavezne covid-potvrde u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Oni koji nisu cijepljeni ili preboljeli u zdravstvu moraju se testirati. Jučer je u bolnicama testiran 8331. Pozitivna su bila 32 testa, testiranje je odbio 31 zaposlenik. To je učinilo i osmero radnika splitskog centra za socijalnu skrb.

Osim covid-potvrde priznaje se i potvrda o preboljenju koja je novom odlukom Stožera produljena s devet mjeseci na godinu dana.



Razlike između covid-potvrde i potvrde o preboljenju

No u čemu je razlika između covid-potvrde i potvrde o preboljenju?

Covid-potvrda se koristi na razini Europske unije, po pravilima koja su dogovorena na razini čitave Europske unije. Ta pravila kažu da cijepljenim osobama covid-potvrda vrijedi godinu dana. Isto toliko vrijedi za preboljele koji su primili jednu dozu cjepiva unutar šest mjeseci. Za osobe koje su preboljele koronavirus COVID potvrda vrijedi šest mjeseci.

Potvrdu o preboljenju, s druge strane, izdaje liječnik i za nju vrijede hrvatska pravila. Prema njima, koju vam izdaje liječnik vrijedi po hrvatskim pravilima koja se ponešto razlikuju od europskih. Potvrdu o preboljenju mogu tako dobiti osobe koje su preboljele koronu i dijagnoza im je postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad posljednjih 12 mjeseci, osobe koje su imale dijagnosticirane COVID bolesnike u obitelji i imale su s tim oboljelima kontakte, proglašavane su takozvanim vjerojatnim slučajem u zadnjih godinu dana, osobe kojima je korona dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 12 mjeseci te osobe koje su preboljele virus, bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja. Njima potvrda vrijedi godinu dana od cijepljenja.

Razlika je i u tome gdje se koristi covid-potvrda, a gdje potvrda o preboljenju.

Covid-potvrdu u zdravstvu i socijalnoj skrbi mogu koristiti i liječnici i pacijenti i posjetitelji, ali se s njom može putovati unutar Europske unije, kao i otići na  vjenčanje, koncert ili na stadion.

Liječnička pak potvrda također služi za zdravstvo i socijalu, ali se osim toga može koristi još samo za ulazak u Hrvatsku.

Komentari