U Brodsko-posavskoj županiji počinitelji prometnih nesreća sve češće bježe. Većina budu pronađena i kažnjena

Goran Mehkek / CROPIX

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od 10.000 do 20.000 kuna za vozače koji ne ostanu na mjestu nesreće…

Sve češću pojavu napuštanja mjesta prometne nesreće uočila je na svom području brodsko-posavska policija koja vozačima poručuje da se ne isplati bježati jer u konačnici većinu takvih vozača pronađe i kazni.

Brodsko-posavska policija izvijestila je u petak da je do kraja kolovoza zbog napuštanja mjesta prometne nesreće prekršajno prijavila 73 počinitelja.

Šest prijava odnosi se na napuštanje mjesta prometne nesreće u kojoj je bilo stradalih, dok je 67 osoba pobjeglo s mjesta prometne nesreće u kojoj je nastala samo materijalna šteta.



Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od 10.000 do 20.000 kuna za vozače koji ne ostanu na mjestu nesreće s poginulima ili ozlijeđenim osobama. Slijedi im, uz šest negativnih bodova i zabrana upravljanja vozilom od najmanje dvanaest mjeseci.

Vozači koji bez ostavljanja podataka ili nepopunjavanja Europskog izvješća napuste mjesto nesreću u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od tri do sedam tisuća kuna, uz tri negativna boda i zabranu upravljanja od najmanje šest mjeseci.

Sudionici nesreća s materijalnom štetom dužni su, ako je moguće odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetani promet te popuniti Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti podatke, a u suprotnom mogu biti kažnjeni s 500 kuna.

Brodsko-posavska policija zaključuje da je napuštanje mjesta nesreće neisplativo jer takvim postupkom sudionici sami sebi povećavaju sankcije, prenosi rtl.hr 

Komentari