U Brodsko-posavskoj županiji 12 je novozaraženih. U Sisku dvoje novooboljelih, samoizolaciju krše strani državljani

Ilustracija

U Brodsko-posavskoj županiji 12 je novozaraženih, izvijestio je u četvrtak ravnatelj županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković.

Većina su kontakti ranije zaraženih

Kako je rekao Cvitković, od tog broja njih 11 su kontakti poznatih zaraženih osoba, a za jednu osobu utvrđuje se izvor zaraze.

U slavonskobrodskoj bolnici trenutačno je jedna osoba pozitivna na koronavirus i ona je bila podvrgnuta operativnom zahvatu koji nema veze sa zarazom.

U Brodsko-posavskoj županiji ima 57 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.



U vezi s jučerašnjom informacijom o zaraženima s jednog privatnog okupljanja, novinari su pitali je li riječ o proslavi ređenja jednog svećenika u Slavonskome Brodu, a Cvitković je odgovorio kako zbog moguće stigmatizacije neće komentirati privatna okupljanja.

Mijo Kršić iz brodsko-posavske Policijske uprave potvrdio je na upit novinara da su među pozitivnima na koronavirus i dva policijska službenika. Rekao je kako je riječ o osobama koje rade u uredima i nisu u izravnom kontaktu s građanima te da su, prema proceduri, testirani i oni koji su s njima bili kontaktu, a njihovi su nalazi bili negativni.

LIJEČNIK IZ PULE POZITIVAN NA COVID-19 Izvršio je četiri zahvata; Sedam osoba je u samoizolaciji

Od šezdesetak slavonskobrodskih djelatnika iz zdravstvenog sustava koji su trenutačno u samoizolaciji nijedan nije liječnik, odgovorio je novinarski upit pomoćnik ravnatelja bolnice Boris Hrečkovski.

Dio djelatnika tijekom vikenda bit će ponovno testiran te se očekuje da će početkom sljedećeg tjedna ponovno biti na poslu, rekao je.

U toj su županiji od početka pandemije 102 osobe bile zaražene koronavirusom.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Stjepan Bošnjaković ponovno je pozvao organizatore skupova da poduzmu sve potrebne mjere.

Posebno je zahvalio onima koji su otkazali nekoliko velikih skupova, poput Motorijade na Strmcu, Rock-festivala u Starcima i Ribarske večeri u Davoru.

Sisak: U županiji dvoje novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zaražene su dvije osobe pa su u drugom razdoblju epidemije od 17. lipnja ukupno oboljele 34 osobe, od čega 13 s područja Kutine, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

Predstavnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Robert Vukić je rekao da su od 17. lipnja otkrivena samo četiri slučaja kršenja mjera samoizolacije, i to državljana Srbije i BiH.

Kako je rekao načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite dr. Roman Rosavec, u samoizolaciji je 166 osoba, od kojih samo na kutinskom području njih 66. Kako je rekao, virus je uglavnom uvezen i proširen je na okupljanjima ljudi, pri čemu nisu poštovane propisane mjere zaštite. Primjer je proslava diplome u jednom kutinskom OPG-u, zatim jedno druženje u Hrvatskoj Kostajnici te natjecateljska turneja jednog sisačkog sportskog društva.

U Hrvatskoj 91 novi slučaj zaraze, jedna osoba preminula

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Inoslav Brkić je upozorio kako je u vrijeme nedostatka lijeka i cjepiva jedino jamstvo zaštite od širenja virusa poštovati propisane mjere.

U sisačkoj Općoj bolnici nema oboljelih od koronavirusa, potvrdio je ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović. Rekao je kako je ulaz pacijentima moguć samo sa zaštitnom maskom, uz obaveznu trijažu te da posjeti nisu dopušteni, a razgovori s pacijentima mogući su preko skypea.

Komentari