U Bosni i Hercegovini sve kompliciranije političko stanje

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

U Bosni i Hercegovini posljednjih dana nove američke sankcije političkim dužnosnicima. Visoki predstavnik Christian Schmidt sve češće poseže za bonskim ovlastima i nameće financiranje izbora dok Vijeće za provedbu mira upozorava na kršenje Daytonskog sporazuma. Politička situacija se komplicira, a za jesen su najavljeni izbori, prenosi HRT.

Na pitanje hoće li nametnuti izmjene izbornog zakona, visoki predstavnik Christian Schmidt nema jasan odgovor.

– U ovoj diskusiji su važni hrvatski glasovi. Premijer Plenković se jako intenzivno angažira po tom pitanju. Spomenuli ste presudu Ljubić i presudu Sejdić-Finci. Imamo pitanje nediskriminacije konstitutivnih naroda. Moramo riješiti blokade u Federaciji BiH. To se ne može nastaviti!, poručio je Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

– Mislim da neće to uraditi, postojeći model je još uvijek dostatan da bi se izbori mogli organizirati, smatra Adnan Huskić, sveučilišni profesor iz Sarajeva.



Schmidt najavljuje nove razgovore političkih čelnika BiH o izbonom zakonu idućeg tjedna u Briselu. Domaćin je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Bakir Izetbegović odbija razgovor s Draganom Čovićem.

– Ono što općenito traži Čović je nerealno, ja mogu popiti kavu uvijek s gospodinom Čovićem i gospodinom Michelom, ali da ću razgovarati ovako s Čovićem jedan na jedan – nikad više, poručuje Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH.

– S jedne strane vi namećete odluku i forsirate da se izbori pošto-po to održe, zapravo fingirate nekakvu neutralnu poziciju. Zapravo ste vrlo pristrani jer amnestirate onog aktera koji je cijelo vrijeme minirao proces izmjene izbornog zakona i njega stavljate u povoljniji položaj, kaže Dražen Barbarić, Sveučilište u Mostaru.

Međunarodna zajednica upozorava na kršenje Daytonskog sporazuma. Podupire Schmidta u nametanju odluka.

– Ne bi trebalo da se radi o nekoj ponovljenoj ili nekoj novoj diplomatskoj ofenzivi, za to niti ima vremena niti ima interesa, ali se radi o jednom kontinuiranom angažmanu u Bosni i Hercegovini koji je prvenstveno vezan za ono što je prethodilo ratu u Ukrajini, kaže Huskić.

– Radi se o čisto koordiniranom potezu međunarodne zajednice koji je duboko ciničan. To je neka vrsta pilatovskog pranja ruku od bilo kakve odgovornosti međunarodne zajednice, smatra Barbarić.

Politička kriza bez presedana prijeti sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine, glavna je poruka Vijeća za provedbu mira. Strahuju od prelijevanja krize na Balkan.

Misija EUFOR-a u očuvanju mira u BiH od ključne je važnosti, zaključuju međunarodni predstavnici u BiH.

Komentari