U Bosni i Hercegovini sve kompliciranije političko stanje

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

U Bosni i Hercegovini posljednjih dana nove američke sankcije političkim dužnosnicima. Visoki predstavnik Christian Schmidt sve češće poseže za bonskim ovlastima i nameće financiranje izbora dok Vijeće za provedbu mira upozorava na kršenje Daytonskog sporazuma. Politička situacija se komplicira, a za jesen su najavljeni izbori, prenosi HRT.

Na pitanje hoće li nametnuti izmjene izbornog zakona, visoki predstavnik Christian Schmidt nema jasan odgovor.

– U ovoj diskusiji su važni hrvatski glasovi. Premijer Plenković se jako intenzivno angažira po tom pitanju. Spomenuli ste presudu Ljubić i presudu Sejdić-Finci. Imamo pitanje nediskriminacije konstitutivnih naroda. Moramo riješiti blokade u Federaciji BiH. To se ne može nastaviti!, poručio je Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

– Mislim da neće to uraditi, postojeći model je još uvijek dostatan da bi se izbori mogli organizirati, smatra Adnan Huskić, sveučilišni profesor iz Sarajeva.Schmidt najavljuje nove razgovore političkih čelnika BiH o izbonom zakonu idućeg tjedna u Briselu. Domaćin je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Bakir Izetbegović odbija razgovor s Draganom Čovićem.

– Ono što općenito traži Čović je nerealno, ja mogu popiti kavu uvijek s gospodinom Čovićem i gospodinom Michelom, ali da ću razgovarati ovako s Čovićem jedan na jedan – nikad više, poručuje Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH.

– S jedne strane vi namećete odluku i forsirate da se izbori pošto-po to održe, zapravo fingirate nekakvu neutralnu poziciju. Zapravo ste vrlo pristrani jer amnestirate onog aktera koji je cijelo vrijeme minirao proces izmjene izbornog zakona i njega stavljate u povoljniji položaj, kaže Dražen Barbarić, Sveučilište u Mostaru.

Međunarodna zajednica upozorava na kršenje Daytonskog sporazuma. Podupire Schmidta u nametanju odluka.

– Ne bi trebalo da se radi o nekoj ponovljenoj ili nekoj novoj diplomatskoj ofenzivi, za to niti ima vremena niti ima interesa, ali se radi o jednom kontinuiranom angažmanu u Bosni i Hercegovini koji je prvenstveno vezan za ono što je prethodilo ratu u Ukrajini, kaže Huskić.

– Radi se o čisto koordiniranom potezu međunarodne zajednice koji je duboko ciničan. To je neka vrsta pilatovskog pranja ruku od bilo kakve odgovornosti međunarodne zajednice, smatra Barbarić.

Politička kriza bez presedana prijeti sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine, glavna je poruka Vijeća za provedbu mira. Strahuju od prelijevanja krize na Balkan.

Misija EUFOR-a u očuvanju mira u BiH od ključne je važnosti, zaključuju međunarodni predstavnici u BiH.

Komentari