U bolivijskom glavnom gradu ekstremno UV zračenje

Bolivijski grad La Paz, koji je smješten na planinama, pogodio je neuobičajen toplinski val s rekordnim razinama ultraljubičastog (UV) zračenja. Stručnjaci smatraju da su uzrok tome niske razine naoblake koje se mogu povezati s klimatskim promjenama.

Razine UV zračenja su u tome gradu posljednjih tjedana dostigle brojku 21 na ljestvici koja se obično penje samo do 20. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), već se UV indeks od 11 smatra “ekstremnim” te se preporučuje građanima da izbjegavaju izlaganje suncu.

“Sunce strašno peče. Ovo sunce nije normalno”, rekla je Segundina Mamani, stanovnica La Paza. Mještani ovog grada, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 3.600 metara, pokušavaju se ohladiti jedenjem deserta od leda i boravkom u sjenovitim dijelovima.

Planine u Andama znaju biti pogođene nekim od najopasnijih razina UV zračenja na svijetu, s UV indeksom koje zna dostići i brojku 40, s time da je uobičajenije da iznosi između 11 i 17, piše CNN.



Bolivijski znanstvenici smatraju da promjena obrasca oborina i smanjenje naoblake pojačavaju učinke UV zračenja.

“U kišnoj sezoni može biti ista količina kiše, ali sama sezona sada kraće traje. To znači da se smanjuje razina naoblake i povećava ona UV zračenja”, rekao je klimatolog Luis Blacutt sa sveučilišta Universidad Mayor de San Andrés (UMSA).

Iako su stanovnicima La Paza ovoga tjedna povremene kiše donijele neko olakšanje, stručnjaci smatraju da će visoka razina UV zračenja potrajati barem još tjedan dana.

Komentari