U Biševskom kanalu ronioci pronašli još jedan saveznički bombarder iz Drugog svjetskog rata

“Nestrpljiva Djevica II” je saveznički bombarder koji je u lipnju 1944. potonuo u Biševskom kanalu nakon 34 akcije bombardiranja. Ronioci centra Manta iz Komiže pronašli su njegove ostatke.

“Razdjevičili smo ga”, rekao je Lorenz Marović, vlasnik komiškog ronilačkog centra i dodao kako ne zna čime je zaslužio da mu more povjerava tajne koje “neki ljudi iz svijeta ne poštuju”.

Naime, nakon skeniranja područja Side Scan Sonarom još prošle godine naišli su na mnoge anomalije, no ni jedna nije upućivala na dimenzije karakteristične za avion bombarder.

Nakon ulova komada aluminija udicom morali su i zaroniti na stotinjak metara dubine te se ispostavilo kako su najvjerojatnije pronašli bombarder B24 H koji je 13. lipnja 1944. prisilno sletio u more kraj Visa.



U svakom avionu je letjela deseteročlana posada i Amerikanci su napravili sve kako bi ih spasili. Sam aerodrom je bio u pogonu oko godinu dana.

“Na aerodrom je sletjelo više stotina aviona, ali dogodilo bi se da je pista bila zauzeta ili da neki jednostavno ne bi stigli pa bi slijetali u more, a posada bi skakala padobranom kako bi se spasila. Britanci ili ribarice bi ih spašavale”, ispričao je Danijel Frka, fotograf i snimatelj, koji je ujedno napisao knjigu o viškom aerodromu.

Kaže i kako je svaka posada imala tradiciju davati imena avionima koje bi istakli na bočnoj strani letjelice. Kroz istraživanje je utvrdio da je na viškom području u more palo ili sletjelo 40-ak aviona, ali kaže kako nisu svi teški bombarderi, nego da je bilo i lovačkih aviona. Područje Biševa, Jabuke i Sveca groblje je aviona iz 2. svjetskog rata, pišu 24 sata.

Komentari