U BEOGRADU PALA ODLUKA! Potvrđena optužnica protiv hrvatskih pilota

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Kazneno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu Tužiteljstva za ratne zločine, koja je podignuta protiv grupe hrvatskih časnika zbog ratnog zločina u protiv civilnog stanovništva na Petrovačkoj cesti u mjestu Svodna 1995. godine, priopćio je u srijedu Viši sud.

Ispitujući optužnicu Tužiteljstva za ratne zločine, kazneno izvanraspravno vijeće je stava da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem tijeku postupka, pružaju dovoljan temelj za zaključak o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni poduzeli radnje iz opisa kaznenog djela koje im se optužnicom stavlja na teret, navedeno je u priopćenju, prenosi N1.

Prema ranijim navodima, optužnica je 31. ožujka podnijeta protiv pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva zbog opravdane sumnje da su počinili ratni zločini protiv civilnog stanovništva.

Viši sud je u priopćenju u srijedu objasnio i da su ispunjeni neophodni materijalni uvjeti za optuženje u ovom slučaju, a odluka je donijeta na sjednici vijeća održanoj 3. lipnja.Protiv rješenja o potvrđivanju optužnice okrivljeni i njihovi braniitelji mogu izjaviti žalbu, u roku od tri dana od dana prijema rješenja.

Brojni hrvatskih visoki dužnosnici ocijenili su ranije da Srbija nema osnova za podizanje optužnica protiv hrvatskih pilota za zločine nad civilima u operaciji Oluji, jer su te događaje već istražile različite organizacije, uključujući i Haški tribunal (ICTY).

 

Komentari