U Banskim dvorima sastaju Plenković i Milanović

U Banskim dvorima sastaju se Vijeće za obranu i Vijeće za nacionalnu sigurnost. Za stol sjedaju predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. Tema je stanje u oružanim snagama, u vezi s kojim se državni vrh snažno sukobio u javnosti. Među ostalim i zbog odluke ministra obrane o umirovljenju načelnika počasno-zaštitne bojne.

Uoči sastanka u Banskim dvorima objavljeno je da je ministar obrane Mario Banožić prošli tjedan potpisao dokument kojim vojsci zabranjuje pružanje potpore Uredu predsjednika bez njegova suglasja, čak i kad je riječ o protokolarnim aktivnostima. Iz S Pantovčaka su uzvratili da je odluka nezakonita i neustavna te kako je to još jedan dokaz da ministar obrane bezočno zlorabi svoje ovlasti.

Jučer su se predsjednik i premijer sastali s vojnim zapovjednicima na odvojenim pripremnim sastancima.

Sukob s predsjednikom Republike eskalirao je nakon što je ministar obrane Mario Banožić umirovio zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula, a Banožić je jučer ponovio da neće povući svoju odluku. Ponovio je i da je predsjednik Republike htio da Burčul ostane zapovjednik do kraja godine kako bi se potom na to zapovjedno mjesto postavilo osobu koja, u ovim trenutku, za to nema uvjete.



– Zapovjednik počasne bojne koji je u mirovinu potjeran na kriminalan način, vratit će se u sustav i onda možemo nastaviti razgovarati, poručio je Zoran Milanović. Dodao je kako više nismo u polupredsjedničkome sustavu ali nije u redu “da se nekoga baci preko plota”.

Komentari