Tužne vijesti: Preminuo Miše Martinović, popularni Brico iz Malog mista

pixsell

Svi ljudi koji su gledali popularnu seriju Malo misto znaju tko je Miše Martinović. Martinović je publiku godinama nasmijavao ulogom brice. Sada je, nažalost, u 96. godini preminuo.

Život Miše Martinovića

Rođen je u Postranju u Župi dubrovačkoj 1. lipnja 1926. godine, a njegov životni put počeo je neobično, no nastavio se onim pravim putem, glumačkim pozivom za kojeg je bio rođen i zbog čega je gledateljima uvijek davao najviše i najbolje.

Prvu filmsku ulogu ostvario je još 1960., a posljednji put glumio je 2006. godine u filmu “Libertas”. Veliku popularnost stekao je ulogom Brice Pridsidnika u “Našem malom mistu”. Istaknuo se mnogobrojnim ulogama u djelima dubrovačkih pisaca, a dobitnik je i Nagrade ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo 1990. godine.

Neće biti zaboravljen

Nezaboravne uloge na Dubrovačkim ljetnim igrama, pozornicama svih kazališta u sadašnjoj i bivšoj državi, filmovi i serije, obitelj zauvijek vezana za isti poziv, bogata su ostavština velikoga glumca.



Martinović je svoje sjajne glumačke gene prenio i na svoju djecu, pa su tako glumci postali njegov sin Maro Martinović te kćer Perica Martinović koji su također izgradili svoje ime na glumačkoj sceni.

Od Martinovića se oprostio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković: “Adio, gospar Miše! Pošao je jedan od najvećih. Teško je pobrojati sve velike uloge koje je imao gospar Miše tijekom svoje velike glumačke karijere.”

“Od kazališnih, preko filmskih uloga bio je jedan od najvećih hrvatskih glumaca, a Dubrovačke ljetne igre su u istinu bile godinama znak jednakosti s Mišom Martinovićem bilo kao knezom ili u nekom od Držićevih likova. Kao televizijskog glumca vjerujem da ćemo ga svi pamtiti po ulozi brica u Našem malom mistu. Adio, velikom dubrovačkom Gosparu i velikom hrvatskom domoljubu. Adio, gospar Miše! Falit ćete nam”, napisao je Franković na svom facebook profilu.

Komentari