Tužiteljstvo podiglo optužnicu za ubojstvo bivšeg časnika HVO-a u Mostaru

Twitter

Županijski, hercegovačko-neretvanski sud sa sjedištem u Mostaru potvrdio je optužnicu protiv Josipa Cvitanovića Cvikija koja ga tereti da je početkom studenog prošle godine u središtu tog grada ubio nekadašnjeg zapovjednika HVO-a Marka Radića Maku.

Po optužnici, Cvitanović je 9. studenoga 2020. u ranim večernjim satima u središtu Mostara ispalio više metaka iz strojnice u Marka Radića koji je podlegao ozljedama na licu mjesta, priopćilo je tužiteljstvo u četvrtak.

Nakon ubojstva je pobjegao, a policija ga je uhitila kasnije tijekom noći.

Optuženi Cvitanović se od uhićenja nalazi u pritvoru Kazneno popravnog zavoda Mostar. Tužiteljstvo je Županijskom sudu uz optužnicu dostavilo i prijedlog da mu se produlji pritvor.



Josip Cvitanović zvani Cviki je tijekom rata bio pripadnik Specijalne policije MUP-a Herceg-Bosne.

Godine 2004. ubio je punca, a pokušao je ubiti i svoju suprugu te njezinu sestru.

Ubijeni Marko Radić Maka je na Sudu BiH bio osuđen za ratne zločine na 27 godina zatvora, a Županijski sud u Zagrebu preinačio je tu presudu na 12,5 godina zatvora, odbacivši kvalifikaciju udruženog zločinačkog pothvata.

Radića je Sud BiH pravomoćno osudio za ratne zločine nad Bošnjacima na području Mostara navodeći da je bio dio udruženog zločinačkog pothvata.

Komentari