TUŽITELJ I OBRANA SLOŽNI: Ništa od izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj, za to ne postoji zakonski temelj

Na Sudu BiH u četvrtak je održano ročište po zahtjevu Republike Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića. Obrana i Tužiteljstvo BiH izjavili su kako nema zakonskog temelja da Mamić bude izručen Hrvatskoj.

Bez obzira na to što je Hrvatska dostavila urednu dokumentaciju, tužitelj Oleg Čavka je rekao kako ne postoji temelj za Mamićevo izručenje, ali i zbog toga što je dio kaznenih djela za koja se Mamić tereti počinjen na teritoriju BiH.

Dodao je kako je za ta djela u BiH zapriječena kazna zatvora u trajanju manjem od godinu dana te da zbog toga po zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći nema temelja za izručenje.

Obrana se usuglasila s Tužiteljstvom BiH.



Mamićev odvjetnik Davor Martinović rekao je kako su posrijedi politički, a ne pravni ciljevi te da je Mamić zapravo zviždač jer je prokazao korumpirane suce u Hrvatskoj. Istaknuo je i kako traje medijska hajka protiv Mamića u Hrvatskoj.

Na kraju ročišta sudu BiH se obratio i Zdravko Mamić koji se zahvalio organima BiH što su mu omogućili normalan život te rekao da je primoran proživljavati ovo, umjesto da dobije nagradu za to što je prokazao korumpirane suce.

Odluku o izručenju Sud BiH donijet će u sljedećih mjesec dana

Tužiteljstvo BiH zatražilo je mjere zabrane kojima mu se zabranjuje putovanje i oduzima putovnica. Isto tako, utvridli su da se Mamić redovito odazivao na pozive BiH pravosuđa. Javila se i obrana s mišljenjem kako nema razloga za izricanje mjera zabrane, ali da se neće žaliti.

Odluku o zahtjevu Hrvatske za izručenje Mamića, Sud BiH će donijeti u sljedećih mjesec dana, objavio je N1.

‘Nisam ja paket da se izručujem’, rekao je Mamić

Inače, uoči ročišta Zdravko Mamić je izjavio kako “ne očekuje ništa, nikakvo izručenje”.

“Nisam ja paket da se izručujem”, rekao je .

Podsjetimo, Zdravko i Zoran Mamić pravomoćno su osuđeni u Hrvatskoj na šest i pol, odnosno na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog financijskih malverzacija.

 

Komentari