Turudić: Za sudski progon zbog loše obnove na Banovini sam skeptičan radi zastare. Jedino ako bi se tretiralo kao ratno profiterstvo

Bruno Konjevic / CROPIX

Vršitelj dužnosti predsjednika Visokog kaznenog suda Ivan Turudić gostovao je na N1 televiziji te je govorio, među ostalim, o posljedicama potresa na rad sudova te o mogućoj kaznenoj odgovornosti za nesavjesnu obnovu kuća u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon Domovinskog rata.

“Iskreno, ovako po sluhu, ja sam prilično skeptičan, i to radi nastupa zastare. Ta se obnova radila 1996., ’98. i za većinu kaznenih djela za koje bi se takvo ponašanje moglo sumirati je nastupila zastara. Možda je ključ, kažem možda, samo hipotetski, u Zakonu o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva, ako netko radi stvarno takvu stvar da zaradi novac nauštrb sigurnosti kuće. To se po mom, opet kažem po sluhu, može podvesti pod kazneno djelo kaznenog profiterstva”, rekao je Turudić o mogućnosti progona za N1 televiziju, uz ogradu da na kraju o tome odlučuju nadležna tužiteljstva i sudovi.

Rekao je kako je Visoki kazneni sud smješten na prvom katu zgrade Županijskog suda u Zagrebu i da je nakon potresa 29. prosinca bilo nekih oštećenja, ali ni blizu onima iz potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb, a nakon kojega su drugi i treći kat suda teško stradali te još nisu obnovljeni zbog čega su određeni dijelovi Županijskog suda smješteni na drugim adresama. Dodao je i kako su nastradali sudovi u Sisku i Petrinji te da Ministarstvo pravosuđa radi na tome da se osiguraju odgovarajući uvjeti za njihov rad.

Naveo je i brojne probleme koje su suci imali tijekom prošle godine, od potresa, preko pandemije, pa opet potresa, te je naveo neke slučajeve koje je nazvao čudnima.



“Događaju se vrlo čudne stvari. Ako imate predmet od 20 okrivljenika i jedan branitelj jednog okrivljenika pošalje dopis dan prije rasprave da sumnja da ima koronavirus i da mora ići na test, ta se rasprava odgađa. Mi niti ne znamo poslije je li imao ili nije. Pojedini branitelji vrlo nekorektno, vrlo ružno dostave predsjedniku vijeća toplomjer s temperaturom 38 stupnjeva Celzija. I to jest, nažalost, razlog da se odloži rasprava, jer kaže: ‘Ovoliku temperaturu ima moj branjenik”, rekao je Turudić za N1.

Komentari