Turska donirala grijalice, uskoro stižu kontejneri i šatori za u potresu ugrožene obitelji

Turska/aa

Kombi sa 272 grijalice za pomoć obiteljima pogođenim potresom stigao je iz Turske u logistički centar Civilne zaštite u Jastrebarskom, a narednih dana Hrvatska od Turske očekuje donaciju od stotinjak kontejnera te gotovo 500 šatora u kojima će se zbrinuti obitelji koje su ostale bez sigurnog krova nad glavom, javlja Anadolu Agency (AA).

Kombi s humanitarnom pomoći koji je stigao iz Turske u logistički centar Civilne zaštite u Jastrebarskom dočekao je veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan, koji je istaknuo kako su nakon zemljotresa koji je pogodio Hrvatsku, nadležni organi u Turskoj stupili u direktan kontakt sa hrvatskim kolegama.

Kao ishod razgovora predstavnika ministarstava unutrašnjih poslova dviju država, Uprava za izvanredne situacije (AFAD) koja djeluje pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Turske, krenula je u akciju, izjavio je veleposlanik Hizlan.

“Danas su u okviru prve faze pomoći u Hrvatsku stigle 272 grijalice, koje su prijeko potrebne porodicama pogođenim zemljotresom. Te grijalice će biti predate ugroženim stanovnicima Hrvatske. AFAD je pored toga pripremio i 480 šatora koji će šleperima biti dostavljeni Hrvatskoj. Riječ je o porodičnim šatorima koji su prilagođeni zimskim uslovima”, kazao je turski veleposlanik u Hrvatskoj.



“Turska je za ugrožene stanovnike Hrvatske pripremila i kontejnere za smještaj koji se trenutno pripremaju za transport, a hrvatske vlasti pripremaju teren na koji će biti smješteni”, dodao je.

Hizlan je naveo kako je na teren pogođen potresom stigao i predstavnik Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA), s tim da je TIKA nabavila 500 deka koje su isporučene ugroženim porodicama.

TIKA je u kontaktu sa hrvatskim vlastima kako bi pružila podršku u nabavci potrebne pomoći, naveo je.

“Nastavljamo pružati pomoć”, poručio je Hizlan.

Član Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Darko Majstorović, koji je s turskim veleposlanikom Hizlanom sudjelovao u primopredaji prvog kontingenta humanitarne pomoći iz Turske, zahvalio je ovom prigodom turskom narodu i Veleposlanstvu u Hrvatskoj na uručenoj donaciji.

“Velika je potreba za grijalicama koje će odmah biti upućene na teren, u šatore i kontejnere koje već dijelimo. Ljudi u ruralnim područjima ne žele otići u skloništa, žele biti pored svojih kuća tako da će ove grijalice koje smo dobili od turskog naroda već danas biti od velike pomoći i omogućiti ljudima da se zagriju”, kazao je Majstorović.

Grijalice će se preraspodijeliti u sela između Gline i Petrinje, koja su naviše nastradala u potresu.

Majstorović je najavio kako će na iste kritične lokacije biti isporučeno i stotinjak stambenih kontejnera koji će krenuti iz Turske.

“Velika zahvala turskom narodu, jer nam je to najpotrebnije”, kazao je Majstorović.

Grijalice koje su danas uručene Civilnoj zaštiti Hrvatske zatražene su putem mehanizma Europske unije, a kontejneri koji će stići, doniraju se na osnovi bilateralne suradnje Hrvatske i Turske.

U razornom potresu koji je pogodio Petrinju, Sisak i okolna sela snagom od 6.2 Richtera smrtno je stradalo sedam osoba, 26 osoba teže je povrijeđeno, a na ovom području nastale su velike materijalne štete.

Komentari