TURIZAM U DOBA KORONE Preko milijun stranaca najavilo je dolazak u Hrvatsku

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX/ilustracija

Preko milijun stranaca najavilo je dolazak u Hrvatsku, kazao je u srijedu na HRT-u voditelj Službe za susjedne zemlje u Upravi za granicu Tomislav Kufner.

Kako bi se smanjile gužve i vrijeme čekanja na granici, jer se pri ulasku u Hrvatsku i dalje prikupljaju epidemiološki podatci kao što je broj telefona i odredište gdje će stranac boraviti, na internetu se može ispuniti obrazac koji je zamišljen kao pomoć prilikom prelaska granice Enter Croatia.

Kufner je istaknuo da je jutros probijena brojka od milijun najava te da najviše sudjeluju Slovenci, Nijemci i Austrijanci. Dodao je i da obrazac vrijedi 90 dana, objavio je HRT.

Europska unija preporučila je otvaranje granica za 14 država. To su: Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis i Urugvaj.



Kriterij za otvaranje je – da nema više od 16 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. Odluka će se revidirati svaka dva tjedna. Granična politika suvereno je pravo svake članice pa je Hrvatska tom popisu dodala Bosnu i Hercegovinu.

Kufner je u emisiji Dobro jutro Hrvatska u srijedu rekao je da su to samo preporuke koje nisu obvezujuće te da će svaka članica EU-a donijeti odluku na nacionalnoj razini.

Stožer civilne zaštite jučer je donio odluku da je državljanima iz Europske unije dozvoljen ulaz u Hrvatsku bez dokazivanja svrhe ulaska, dok zemlje izvan Europske unije, tzv. treće zemlje na graničnim prijelazima moraju dokazati svrhu ulaska.

Dodao je i kako je ukinuta mjera samoizolacije te da niti jedna zemlja nije obuhvaćena samoizolacijom, javlja HRT.

Komentari