Turistički vodiči nude besplatne razglede povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske

wikipedia

Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH) u nedjelju 12. siječnja organizira besplatne razglede u 45 gradova u povodu oblježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 15. siječnja, te poziva građane da iskoriste priliku i doznaju nešto što možda još ne znaju o mjestima u kojima žive.

Republika Hrvatska međunarodno je priznata 15. siječnja 1992. godine, a tim povodom i ove godine, treću za redom, vodiči organiziraju besplatne razglede gradova za građanstvo na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Zainteresirani građani Zagreba mogu doći u nedjelju u 12 sati kod Turističkog informativnog centra (TIC) na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje će ih dočekati vodiči te potom povesti u obilaske Trga, Kaptola i Gornjeg grada.

Svi razgledi traju oko sat i pol, a Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) za građane je pripremila i male darove – licitarska srca. Slično će biti i u drugim gradovima – Splitu, Osijeku, Puli, Rijeci, Makarskoj i drugima.



Predsjednica ZDTVH-a Kristina Nuić Prka za Hinu ističe da se akcija provodi u suradnji s turističkim zajednicama i uz potporu Hrvatske turističke zajednice (HTZ) te da očekuje velik odaziv građana u svim gradovima.

“Zna se dogoditi da razgledi traju i dulje od sat i pol, jer se pokazalo da građane puno toga zanima. Tako se primjerice u Osijeku prve godine okupilo oko 200 ljudi, na veliko iznenađenje vodiča, a slično se nastavilo i druge godine i u drugim gradovima”, kaže Nuić Prka.

Domaći vodiči svoju zemlju mogu bolje predstaviti turistima

U velikim gradovima poput Splita i Zagreba u akciji sudjeluje deset do 15 vodiča s manjim grupama građana. Ne idu svi istim rutama, ali se svi dobro zabave, a dosta ih kaže da su doznali nešto što nisu znali o gradovima u kojima žive.

“To je upravo naš cilj: približiti građanima, a ne samo turistima znano i neznano o gradovima i Hrvatskoj. Ove godine imamo i jači cilj – usred predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a dodatno pokazati koliko smo, iako mala ipak iznimno bogata zemlja povijesne i kulturne baštine”, poručuje Nuić Prka.

Dodaje da su vodiči obrazovani i vole svoju zemlju te je kao takvi mogu i najbolje predstaviti i prikazati detalje turistima, bolje nego stranci kojima se to zadnjih godina omogućava po Hrvatskoj i bez edukacije.

“Stoga ovime želimo ukazati na tu situaciju te da vodiče u Hrvatskoj smeta inzistiranje Europske komisije da se vodičima iz zemalja EU-a omogući vođenje po drugim zemljama, i posebice zaštićenim lokacijama”, kaže Nuić Prka.

Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske osnovana je 2005. i okuplja 19 udruga turističkih vodiča iz svih regija Hrvatske.

Komentari