Tucaković poručuje: Svaki požar se tiče svakog pojedinca, potreban je veliki oprez

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U Hrvatskoj požari nisu tako velikih razmjera kao u drugim država. Požar kod Trogira je bio težak, ali savladiv. Glavni vatrogasni zapovjednik  Slavko Tucaković komentirao je situaciju u Hrvatskoj i drugim državama. 

Rekao je kako mu je jako teško komentirati situaciju s požarima u Grčkoj, ali da ti požari upozoravaju sve zemlje, jer treba imati dobru infrastrukturu, odnosno vatrogasce i cjelokupni sustav zaštite od požara. Požari u Grčkoj, Turskoj ili Kaliforniji dobra su pouka za sve zemlje.

“Hrvatska ima preko 150 tisuća članova u Dobrovoljnim vatrogasnim društvima, 76 javnih postrojbi, te trebamo biti ponosni na naše vatrogasce. Velik dio novaca se ulaže u samo vatrogastvo u Republici Hrvatskoj, što je jako bitno”, objasnio je u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’. 

U Grčkoj i Turskoj bilo je i žrtava, te je ljudima uništena i imovine, to ono najgore što se dogodilo. Hrvatska je također sudjelovala u gašenju požara u Grčkoj, Turskoj, ali i u Bosni i Hercegovini. Posade kanadera su dale veliku pomoć u gašenju tih požara.



U srpnju više od sto požara nego prošle godine

U Hrvatskoj je ove godine manje požara u odnosu na prošlu, 2141 požar se dogodio do 31. srpnja i sama opožarena površina daleko je manja. Prošle godine dogodila su se 3232 požara. Kad promatramo mjesec srpanj i toplinski udar koji se dogodio uočava se da je izbilo i više od sto požara na području priobalja u odnosu na prošlu godinu što dovoljno govori u isušenosti biljnog pokrova.

Potreban je veliki oprez, jer požari izbijaju gdje se čovjek najmanje nada. Požari izbijaju na nepristupačnim terenima, te je vatrogascima vrlo nezgodno gasiti te požare.

Ova 2021. godina je vrlo zahtjevna godina za vatrogasce, jer su se dogodile elementarne nepogode poput potresa.

‘Vatrogastvo je način života u Hrvatskoj’

“Vatrogastvo je način života u Republici Hrvatskoj, jedan brend koji treba i dalje razvijati”, poručio je glavni vatrogasni zapovjednik.

U vatrogastvu se razvijaju razne sposobnosti poput reakcija koje se izvode na području gdje se dogode poplave, te na tehničkim intervencijama. Vatrogasci su stup sigurnosti u Hrvatskoj uz policiju i vojsku. Suradnja s Hrvatskim šumama je također jako bitna i dobra.

“Suradnja s Hrvatskom elektroprivredom je također dobra. kada se dogode požari na području gdje prolaze dalekovodi, treba isključiti struju i upravo ta reakcija je bitna da bude brza, da se ne bi dogodilo još veće zlo”, naglasio je.

Dodao je kako je suradnja s Državnim hidrometeorološkim zavodom također jako bitna, kao i s Ministarstvom obrane.

“Svaki požar se tiče svakog pojedinca, treba voditi brigu da do požara ne dođe”, poručio je.

Tucaković je pozvao sve građane da za vrijeme ljeta, odnosno turističke sezone budu oprezni, te da treba voditi brigu da do požara ne dođe.

Komentari