Trut: Policija će provaljivati u ilegalne objekte bude li trebalo

Cropix

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut govorio je o kontroli mjera vezanih za širenje koronavirusa.

Komentirao je je li moguće da se u centru Zagreba događaju zabave za koje zna puno ljudi, ali ne i policija.

Kako je rekao, moguće je da se takvo što događa u centru grada.

“Moguće je iako takve događaje i takve aktivnosti zaista treba osuditi. To je neprihvatljivo ponašanje, ne samo iz epidemiološkog smisla nego i svih ostalih”, rekao je Trut za Dnevnik Nove TV.



“Raditi nešto ilegalno je za društvo, za sve ono što je propisano propisima i zakonom, zaista neprihvatljivo”, dodao je Trut.

“Inspektori ne poznaju noćni život grada”

Inspektori civilne zaštite nisu ljudi koji poznaju noćni život. Oni nadziru provedbene mjere Stožera koje trebaju nadzirati, došli su u situaciju da moraju nadzirati noćni život, noćne klubove i sve ostale aktivnosti koje se događaju”, objasnio je Trut.

“Oni nadziru puno događaja, od rada trgovina, rada ugostiteljskih objekata, hodaju gradom, nadziru na tisuće i tisuće objekata. Ovaj tjedan je nadzirano oko 7500 objekata u Hrvatskoj”, rekao je i dodao da se radi o velikom broju objekata te da su protekli tjedan izrečena 123 usmena upozorenja i izdana su 23 prekršajna naloga.

Dodaje kako se kazne naplaćuju sukcesivno.

“Kazne se naplaćuju sukcesivno, kako prekršajni nalog dolazi na naplatu, a to je negdje oko 600 tisuća kuna. Nama nije glavni cilj kažnjavati i dovoditi one koji rade u situaciju da plaćaju kazne već dovesti društvo u razinu odgovornog ponašanja u kojem nema prenošenja virusa s jedne na drugu osobu”, objasnio je Trut.

“Inspektori prate i društvene mreže, tamo ima različitih informacija, točnih i netočnih. Inspektora nema na tisuće kako bi nadzirali svaku osobu ili svaki objekt. Ovo su objekti koji su tajni, koji su napravljeni u prostorima koji nisu namijenjeni za takvu namjenu”, rekao je Trut i dodao da ti objekti podliježu i drugačijim nadzorima, ne samo epidemiološkim.

“Bit će izrečene prekršajne, a možda i kaznene odredbe”

“Tamo ima i poreznih prekršaja i svakakvih drugačijih. Uključila se i policija, sigurno je da će biti izrečene prekršajne, a možda i kaznene odredbe”, najavio je Trut.

“Taksisti znaju, policija će napraviti informativne razgovore sa svima onima koji imaju spoznaje. Napravit će provjere takvih objekata. Oni budu zaključani i unutra se puštaju samo provjerene osobe. Ako će trebati provaliti, provalit će u njih i postupat će se”, zaključio je Trut za Novu TV.

Komentari